2018 was een jaar om snel te vergeten voor Jan Bakelants, die bij AG2R op een dood spoor belandde en zelfs een tijdje renner af leek. Gelukkig vond hij onderdak bij Team Sunweb, waar hij zich volledig ten dienste zal stellen van het teamsucces.

Flashback naar 7 oktober 2017. In de afdaling van de gevreesde Muro di Sormano komt Jan Bakelants zwaar ten val in de Ronde van Lombardije. Hij breekt zeven ribben en twee ruggenwervels en moet wekenlang plat liggen. In maart 2018 maakt hij zijn rentree in competitie, maar een vertroebelde relatie met zijn ploeg AG2R La Mondiale zorgt er vervolgens voor dat hij nadien nog maar amper aan de bak komt. Zijn voortbestaan als profrenner hangt aan een zijden draadje, maar dan komt Team Sunweb op de proppen. De brigade van Tom Dumoulin heeft nog een zitje vrij voor de Belg. Na zijn eerste weken bij zijn nieuwe werkgever blikt Bakelants liefst niet te veel terug, maar vooral vooruit. "Dit kan mijn carrière opnieuw lanceren."

Ik kan me voorstellen dat je in je nopjes bent met je nieuwe team.
"(knikt) Dit kan een goede doorstart betekenen in mijn carrière. Op papier hebben we een heel sterke ploeg met heel sterke leiders. Dat motiveert, net zoals de open en kritische Nederlandse mentaliteit die hier heerst - een verademing na mijn periode bij een oer-Franse equipe. Ik wil graag een puzzelstukje zijn in wat voor deze formatie belangrijk is, en dat is teamsucces. Ik voel veel vertrouwen om een bepaalde functie op mij te nemen, die trouwens nog kan wisselen naargelang de koers."

Doel je op het sturen van de jongeren binnen de ploeg en de rol van wegkapitein?
"Zoiets, ja. Dat is nieuw voor mij. Bij Sunweb stikt het van de jonge, erg talentvolle renners. Die wil ik graag advies geven. Maar ik word niet dé wegkapitein. Die rol is weggelegd voor Roy Curvers, en dat doet hij goed."

Waarom denk je dat de ploeg die rol voor jou in gedachten heeft?
"Omdat ze weten dat ik een goed koersinzicht heb en interessante analyses maak. Daarom namen ze het risico om iemand aan te trekken met een onzekere fysieke toekomst. Maar aan mijn conditietests hebben ze intussen ook gemerkt dat ik op dat vlak niet heb moeten inboeten. In feite scoren ze dus twee keer met mij."

Ze hebben met andere woorden een koopje gedaan?
"Absoluut. Sunweb heeft Jan Bakelants in de solden op de kop kunnen tikken (lacht)."

Lees het volledige interview in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.