Thomas Pidcock geldt als een van de grootste wielertalenten ter wereld - niet alleen in het veld, maar ook op de weg. De ambitieuze Brit mikt vol op de wereldtitel bij de beloften. Reden genoeg om hem aan de tand te voelen tijdens een gezamenlijk trainingsritje.

Dag Tom, je bent pas terug na een break van enkele weken. Vertoefde je net zoals de meeste veldrijders in Spanje?
"Ik heb inderdaad net zoals de meesten een stage ingelast tussen Koksijde en Antwerpen. Maar voordat ik naar Spanje ben afgereisd, heb ik nog enkele dagen bij mijn ouders in Leeds verbleven. In de wintermaanden ben ik heel vaak in België, dus het was al een paar weken geleden dat ik nog eens thuis was. Die paar dagen zonder fiets hebben me deugd gedaan."

Dit seizoen behaalde je al enkele mooie uitslagen op de weg, maar in tegenstelling tot vorig seizoen verliepen de eerste crossweken eerder moeizaam ...
"Dat klopt. Ik was in september ziek geworden op het einde van de Tour of Britain en heb de fiets toen een tijdje aan de kant moeten laten staan. Toen ik mijn eerste crossje reed in Lokeren, was ik nog niet lang opnieuw aan het trainen. Ik heb de periode tot eind oktober dan ook beschouwd als een inloopperiode, maar sinds begin november - en mijn Europese titel bij de beloften - heb ik bewezen dat ik terug op het niveau van vorig jaar ben."

Je grote tegenstander op het wereldkampioenschap wordt Eli Iserbyt, die op een derde regenboogtrui bij de beloften mikt. Wat zijn de gelijkenissen en de verschillen tussen jullie?
"Moeilijk te zeggen. Ik denk dat we sterk aan elkaar gewaagd zijn en dat de vorm van de dag de doorslag geeft. Eli heeft de betere bochtentechniek, terwijl ik misschien sneller over de balken kan springen en beter ben in het lopen. Op de weg heb ik ook al bewezen dat ik een grote motor heb.  Mijn werkpunten zijn het op en af de fiets springen. Dat kan nog beter."

Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.