Met Louis Talpe stelden we u in deze rubriek al een creatieve en sportieve duizendpoot voor. Deze maand denken we zijn vrouwelijke tegenhanger gevonden te hebben in de persoon van Saartje Vandendriessche. "Mijn eerste koersfiets, dat was liefde op het eerste gezicht."

Saartje Vandendriessche (43) als een fietsster omschrijven zou ongeveer hetzelfde zijn als een multitool een schroevendraaier noemen. Net zo vaak het bekende tv-gezicht op de fiets kruipt, springt ze in een zwembad, trekt ze haar loopschoenen aan, doet ze aan ´full body work-outs´ of staat ze aan de start van een triatlon. Voor een groot gedeelte van haar trainingen stapt ze dus op haar blinkende aerofiets en zet ze koers naar haar favoriete stukje natuur: de Nete in de buurt van Duffel, op een steenworp van haar voordeur in Lint.

 

FIETSAMBASSADRICE

Het is op het kronkelende jaagpad in het stroomgebied van de Schelde dat we de knappe BV op een bont gekleurde herfstavond treffen. Ze snuift de frisse lucht in haar longen en geniet. "In het verkeer fietsen vind ik vreselijk. Geef mij maar de rust van het jaagpad", begint Vandendriessche ons gesprek. "Hier fiets ik letterlijk van natuurgebied naar natuurgebied. Verstand op nul en trappen maar. Ik ken hier ook goed mijn weg. Als ik wat langer wil fietsen, knoop ik er gewoon nog een lusje aan vast. En als we in groep fietsen, rijden we soms via dit traject naar Lier voor een gezellig terrasje."


Acht jaar geleden is het intussen dat Vandendriessche de fietsmicrobe te pakken kreeg. Het begon met de vraag om het gezicht te worden van de ´100 kilometer Ladies Only´. Daar kreeg ze zowaar een fonkelnieuwe Ridley-fiets voor in de plaats. "Toen was vrouwenwielrennen nog helemaal niet zo hip", herinnert ze zich. "Maar voor mij was het wel liefde op het eerste gezicht met die koersfiets. De klikpedalen en dergelijke: ik was er meteen weg van. Het gevoel van vrijheid op de fiets vond ik ook geweldig."


De kalverliefde is intussen een stevig huwelijk geworden, en Vandendriessche is door de jaren heen uitgegroeid tot een heuse fietsambassadrice. Met ´Saracino´ bracht ze zelfs haar eigen fietskledingmerk op de markt. "Fietsen is een deel van mijn leven geworden. Van mijn sociale leven ook. In een pelotonnetje rijden vind ik fantastisch. Op de fiets heb ik al veel inspirerende mensen leren kennen en de meest waanzinnige gesprekken gevoerd."


Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.