Annemarie Worst (Steylaerts-777) bekroonde haar prima seizoensstart met een Europese titel in Rosmalen. En dus lijkt het seizoen nu al geslaagd. Niet? "Dat zou je kunnen denken, maar ik heb zeker nog een aantal leuke doelen voor ogen."

Op 18 januari 2017 leerde het grote crosspubliek Annemarie Worst kennen toen ze in het Luxemburgse Bieles de wereldtitel bij de beloften veroverde. Diezelfde dag raakte bekend dat de renster uit Nunspeet het daaropvolgende seizoen aan de slag zou gaan bij het intussen ter ziele gegane ERA-Circus. De stap naar het semiprofbestaan legde Worst geen windeieren. Het seizoen 2017-2018 was goed - zes podiumplaatsen en een zege in Baden - maar de grote doorbraak beleeft ze dit seizoen in de kleuren van Steylaerts-777.

Een overwinning in Gieten en podiumplaatsen in Ronse, Bern, Ruddervoorde en Oudenaarde bombardeerden Worst tot een van de topfavorieten voor de Europese titel. En die rol maakte ze helemaal waar door in de slotronden weg te knallen van Marianne Vos, Sanne Cant en Denise Betsema. "Een Europese titel bij de elite, echt gaaf", glunderde Worst the day after. "En in deze trui mag ik gelukkig wél rijden. Mijn wereldkampioenentrui uit de beloftencategorie kon ik enkel op training dragen."

Als je jezelf vergelijkt met de renster die bijna twee jaar geleden wereldkampioen werd bij de beloften, wat zie je dan?
"Dat ik vooral veel sterker geworden ben. Op de rechte stukken kan ik veel meer power ontwikkelen. Dat is een groot verschil met vorig jaar. In het wiel zitten lukte wel, maar op kop rijden was moeilijk. Nu heb ik het gevoel dat ik de koers kan maken. Een wereld van verschil, want ook terugkeren na een mindere start is makkelijker. Bovendien woekerde ik de voorbije jaren te veel met mijn krachten. Ook daarin ben ik slimmer geworden. Ik rijd nu vooral op kop op de stroken waar het voor mij nuttig is."

Lees het volledige interview in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.