De mentale weerbaarheid van Wout van Aert is inmiddels even legendarisch als zijn palmares. Samen met mental coach Rudy Heylen analyseren we welke psychische kwaliteiten een jeugdig toptalent kunnen doen uitgroeien tot een echte wereldkampioen.

PRESTATIEDRANG

In de schoot van zijn sportpsychologiepraktijk HeavyMental begeleidt Rudy Heylen atleten uit allerhande verschillende sporten. In het wielrennen verwierf hij naam en faam via zijn samenwerking met Niels Albert. De tweevoudige wereldkampioen prees Heylens diensten aan bij Wout van Aert, die hem sinds 2015 consulteert voor handige tips en toegespitst advies. Heylen zag vanop de eerste rij hoe de ruwe diamant uit het Kempense Lille zich in een mum van tijd ontpopte tot een volwassen wereldtopper.


Rudy Heylen: "Hoewel ik in het verleden al een aantal dingen heb gedaan voor een niet nader genoemde wielerploeg, blijft mental coaching in het wielrennen grotendeels een individueel gegeven. Het heeft lang geduurd vooraleer mentale begeleiding definitief ingang vond in het wielermilieu, maar vandaag bestaat er naar mijn gevoel heel veel interesse voor - zelfs in die mate dat je achter dreigt te lopen als je er niet mee bezig bent. Die opmars kadert allicht in het marginal gains-verhaal, waarbij alle kleine beetjes worden aangewend om de prestaties te bevorderen. In een sport als het wielrennen wordt het steeds moeilijker om een extra verschil te maken: alle toppers trainen volgens nauwkeurig uitgekiende schema's, letten heel erg op hun voeding, kunnen bogen op een prima omkadering ... Mentale begeleiding is echter relatief 'nieuw' en kan dus nog een paar procentjes extra opleveren."

"De invloed van het mentale aspect op de fysieke performantie is erg groot. Sterker nog: ze zijn één. Het activeren van de spieren, het doorzetten, het pijn verbijten: alles wordt gestuurd door biochemische processen die zich in het hoofd afspelen. Denk bijvoorbeeld aan het stresshormoon cortisol, dat een negatieve invloed kan hebben omdat het je spiertonus verhoogt, waardoor je explosiviteit afbot en je uithouding vermindert (de uitdrukking 'verlamd van de stress' is niet uit de lucht gegrepen, red.). Door 'mentaal te trainen' kan je dat echter leren managen. Vandaar dat je psychologische ondersteuning mijns inziens niet meer kan wegdenken uit de algemene begeleiding van sporters. Sterker nog: enkel wie mentaal traint, kan het maximum uit zijn of haar fysieke capaciteiten halen. Net omdat het helpt om bepaalde processen te sturen en je energie optimaal in te zetten. Kortom: iedereen die op topniveau wil presteren, heeft baat bij mental coaching."

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.