Hoe verhouden de zadelhoogte van een racefiets en een mountainbike zich tot elkaar? Kan dat een impact hebben op eventuele rugproblemen? En wat kan je doen tegen lawaaierige of zelfs piepende schijfremmen? Wij vroegen het na bij experts ter zake.

Vraag 1: Ik zit goed op mijn koersfiets en heb dezelfde zadelhoogte ingesteld bij mijn mountainbike, maar daarop krijg ik na twee uur last van mijn rug. Waaraan kan dit te wijten zijn? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik op beide fietsen even comfortabel zit? 
Energy Lab-coach Kobe Verstraeten: "Eerst en vooral is het belangrijk om te benadrukken dat de zadelhoogtes van een racefiets en een mountainbike niet perfect overeenstemmen. De zadelhoogte die je op je racefiets hanteert, is dus niet noodzakelijk de ideale zadelhoogte voor een mountainbike. Behalve de cranklengte verschilt immers ook de houding van de romp in beide situaties. Op een racefiets ligt je zwaartepunt meer naar voor en staat je stuur lager omwille van de aerodynamica, terwijl je op een mountainbike rechter moet zitten om schokken te kunnen opvangen en wendbaarder te zijn. Dit maakt dat ook je bekkenpositie anders is, wat dan weer een belangrijke impact heeft op de zadelhoogte en -positie." 

"Een racefiets en een mountainbike hebben dus elk een eigen afstelling nodig. Een algemene leidraad die je indachtig kan houden, is dat een mountainbikezadel doorgaans 5 à 10 millimeter lager staat dan het zadel van een racefiets - al is dat natuurlijk afhankelijk van individuele lichaamskenmerken en voorkeuren. Als je problemen blijft ondervinden, opteer je best voor een professionele bikefit." 


Vraag 2: Ik rijd op een racefiets met Shimano-schijfremmen en een mountainbike met Sram-schijfremmen, maar ze maken beide lawaai. Op de koersfiets heb ik zelfs wat minder remkracht dan in het begin, terwijl de remblokjes nog lang niet 'op' zijn. Wat kan ik eraan doen? Hoe zorg je ervoor dat ze niet meer piepen tijdens het remmen?


Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Zit je zelf met fietsgerelateerde vragen? Stuur ze ons door via
deze link en lees het antwoord in een van de volgende edities van cycling.be magazine.