Een fietsvakantie in Portugal? Daar zeiden wij geen neen tegen. En terecht, want de prachtige landschappen, pittoreske dorpjes en overheerlijke keuken konden ons zeker overtuigen. Al bleek Ride Across Portugal sportief gezien behoorlijk uitdagend ...

Eén ding staat vast na ons weekje in dit smalle, uitgestrekte land: Portugal is niet vlak! Het kan er bovendien zinderend heet worden, al kreeg onze redacteur tijdens zijn doortocht te horen dat het er net op dat moment abnormaal koud en nat was - het is niet de eerste keer dat een regenwolk hem lijkt te volgen overal waar hij heen gaat ... Toch zou hij er meteen opnieuw een fietsvakantie boeken. Constant golvende wegen, autobestuurders die over het algemeen veel ruimte bieden aan fietsers en gastronomie die je doet watertanden: wat heb je nog meer nodig? We gingen het ontdekken met de nationale route nummer 2 als leidraad.

Bij aankomst in Porto kan je meteen richting het noordelijke Chaves snellen, maar wij kozen ervoor om het historische Guimarães aan te doen. Bij voetballiefhebbers klinkt deze naam allicht bekend in de oren, maar ook wie houdt van oude stadskernen zit hier goed. Je zou het de Portugese tegenhanger van Leuven kunnen noemen. Intussen rijd je door de regio waar de vinho verde wordt gemaakt. Wie nare herinneringen heeft aan het licht sprankelende goedje moet het zeker eens een tweede kans geven in een lokaal restaurant. Even verderop, in Mondim de Basto, vinden we een schitterend voorbeeld van zo'n eetgelegenheid. 

Eens onze magen gevuld zijn met een succulente steak en sappig kalfsvlees dat zo van het been valt, fietsen we een van de iconische beklimmingen in deze streek omhoog. De Senhora da Graça is 8,4 kilometer lang en rijst op uit het landschap als een piramide. Om de grote kapel te bereiken, moet je een paar bochten rond de berg rijden. Vanuit bepaalde oogpunten heb je een prachtig zicht op de top, waardoor je een licht Ventoux-gevoel krijgt. Gelukkig blijven de percentages wat meer binnen de perken dan bij de grote broer uit de Provence. Onze inspanning wordt beloond met een mooi 360 gradenuitzicht.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.