Kamp je tijdens het fietsen met een stekende en zeurende pijn aan de buitenkant van je knie? Dan is de kans groot dat je aan het iliotibiale bandsyndroom (ITBS) lijdt. Hoe komt dat en wat kan je eraan doen? Energy Lab-coach Kobe Verstraeten geeft het antwoord.

WAT IS HET? 

Bij repetitieve bewegingen zoals lopen of fietsen wrijft een peesblad, de iliotibiale band, over een beenderig uitsteeksel aan de buitenzijde van het dijbeen. Tussen de band en het bot bevindt zich een slijmbeurs die het schuiven vergemakkelijkt. Overbelasting kan leiden tot wrijving tussen het bot en de peesband, waardoor er een ontsteking van de iliotibiale band en de slijmbeurs kan ontstaan. 


WAT ZIJN DE OORZAKEN?

De ontsteking kan ontstaan door zogenaamde intrinsieke oorzaken zoals een verschil in beenlengte, zwakte in de heupspieren of de positie van de voet. Anderzijds kunnen ook extrinsieke oorzaken aan de basis van het probleem liggen. Denk bijvoorbeeld aan een eenmalige extreme inspanning, een foute zadelhoogte, een verkeerde zadelkeuze, slechte afstelling van de schoenplaatjes en verkeerde schoenzolen.

 
WAT KAN JE ERAAN DOEN? 

Wil je een probleem oplossen, dan is het cruciaal om eerst en vooral de exacte oorzaak op te sporen. In het geval van ITBS kan dat echter een heel complex verhaal zijn. "Zoek dan ook professionele hulp om intrinsieke of extrinsieke factoren te corrigeren", adviseert Energy Lab-coach Kobe Verstraeten. "Een kinesist zou bijvoorbeeld al bepaalde oorzaken kunnen uitsluiten en eventuele ongelijkheden in je lichaam kunnen opsporen."
Je kan zelf echter ook concrete maatregelen nemen die het euvel mogelijk kunnen verhelpen. "In het beste geval kan je het probleem oplossen door het zadel een paar millimeter te laten zakken", aldus Verstraeten. "Ook wat je schoenplaatjes betreft, kan je een en ander doen. Kies voor plaatjes die je voet voldoende bewegingsruimte geven. Zet die plaatjes ook voldoende ver naar binnen, zodat je voeten dus verder weg van de cranks staan. Op die manier bezorgt een fietsbeweging het been in kwestie minder stress."

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle

Zit je zelf met fietsgerelateerde vragen? Stuur ze ons op via deze link en lees het antwoord in een van de volgende edities van cycling.be magazine.