Wil u op pad met de crossfiets, maar weet u niet waarnaartoe? Geen nood: wij geven u een handig overzicht van de interessantste trainingsplekken en 'veldrithotspots' in Vlaanderen.

LICHTAART (HERENTALS - ANTWERPEN)

Wat ooit begon als het trainingsparcours van het vroegere Fidea-veldritteam, is tegenwoordig dé veldrithotspot bij uitstek geworden. Wie op een woensdagvoormiddag naar het bos aan camping ´Floreal Kempen´ trekt, heeft veel kans om er de ene na de andere profrenner spotten. Mathieu van der Poel traint er quasi wekelijks met zijn Corendon-ploegmaats, de gebroeders Sweeck en de andere Vastgoedservice-pionnen zijn er ook vaak terug te vinden, het Steylaerts-team werkt er eveneens zijn groepstrainingen af en uiteraard hebben de Telenet Fidea Lions hun oude trainingsparcours nooit verloochend.

Waarom in Lichtaart crossen? "Je vindt er 80 procent van wat in elke cyclocross hoort te zitten: technische stukken, explosieve hellingen én zandstroken", vertelt Sven Nys. Nog een voordeel van de omloop is dat hij dankzij de zandgrond altijd vrij goed berijdbaar is, zowel in de zomer als in de winter. Bovendien kan je je er ook uitleven op een permanent bewegwijzerd cyclocrossparcours van 2,5 kilometer, dat van 1 september tot 1 maart toegankelijk is.


DE BOSBERG (LANGDORP - VLAAMS-BRABANT)

 
Op de flanken van de Bosberg in Langdorp zijn vele veldrijders tot grote kampioenen gekneed. Jarenlang was dit bos het vaste trainingsparcours van de Tremelonaren Sven Nys en Niels Albert, en tegenwoordig werkt onder andere Wout van Aert zich er regelmatig in het zweet.

In de Aarschotse deelgemeente Langdorp krijg je een bijzonder technisch parcours voor de wielen geschoven, dat dankzij de goede zorgen van Eddy De Rijck - de voormalige trainer van Niels Albert - in uitstekende conditie wordt gehouden. De veldritprofs verzamelen meestal op de grindweg die langs het bos ligt, want van daaruit zijn de mogelijkheden legio. Achteraan, op de lange beklimming naar de top van de Bosberg, kan je maximaal trainen. Op de kronkelende bospaadjes aan de voorkant van het bos ligt de nadruk dan weer op techniek en explosiviteit.


SPORTPARK DE SCHORRE (OOSTENDE - WEST-VLAANDEREN)

Jawel, ook in het biljartvlakke West-Vlaanderen kan je kwalitatieve veldrittrainingen inlassen, en dan hebben we het niet over crossen door de duinen of ploeterpartijen door het Noordzeestrand aan de Belgische kust - eveneens een prima work-out.

In sportpark De Schorre vind je een grote concentratie aan binnen- en buitensporten, en daar is veldrijden één van. Op dat uitgestrekte terrein ging man van de streek Klaas Vantornout regelmatig zijn conditie aanscherpen. De tweevoudige Belgische kampioen geeft zelf tekst en uitleg: "Je vindt er een paar bergjes terug en er ligt ook een afgepeilde mountainbikeroute, maar voor veldrijders komt het erop aan om te improviseren. Ik tekende mijn eigen lusjes uit, die ik afbakende met kegels of paaltjes. Je kan het daar eigenlijk zo zwaar maken als je zelf wil."

Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.