Girona is de voorbije jaren uitgegroeid tot een populaire pleisterplek voor wielrenners. De charmante Catalaanse stad staat op de to-dolijst van iedere zichzelf respecterende fietsfanaat. Wij weten intussen waarom.

Ze zijn naar schatting met 170, de wielerprofs, ploegleiders en andere figuranten uit het profpeloton die hun intrek hebben genomen in Girona. De Catalaanse stad telt een kleine 100.000 inwoners en ligt midden in de driehoek Barcelona-Pyreneeën-Costa Brava. Gedurende vier dagen was deze verborgen parel onze uitvalsbasis, toen de lente op haar eind liep en het landschap prachtig groen kleurde - 'on-Spaans', met andere woorden.


GROTE DIVERSITEIT AAN TRAININGSWEGEN

Het mooie aan Girona is dat je er alle kanten uit kan. En dat je er ook van alles wat tegenkomt: berglandschappen, riviertjes, middeleeuwse dorpjes, nationale parken, technische afdalingen, vulkanisch landschap, meren ... maar ook de Costa Brava en haar stranden en vissersdorpjes, die we op de eerste dag van onze fietstrip te zien krijgen. De adembenemende tocht langs de rotsachtige baaitjes en het azuurblauwe water van de Middellandse Zee blijkt een ideale opwarmer voor onze resterende tijd in het zadel. Die brengen we voornamelijk door op het geaccidenteerde terrein achter de stranden van de kustlijn, waar de keuze uit cols tot een meter of 1.250 quasi eindeloos is.

Het hooggebergte laten we links liggen, maar ook dat domein is een uitstap vanuit Girona meer dan waard. Op amper 40 minuten rijden met de wagen sta je aan de voet van de Pyreneeën. En voilà, met die grote diversiteit aan trainingswegen hebben we meteen de belangrijkste drijfveer aangehaald voor die honderden profs uit alle windstreken die in Girona hun intrek hebben genomen. Ook de bereikbaarheid van de stad is een groot pluspunt dankzij de nabijheid van de internationale luchthavens van Barcelona en Girona.

Komt daarbij dat het aangename zuiderse klimaat ervoor zorgt dat de temperatuur er nooit onder 8 à 10 graden zakt. Dat betekent dus dat je er het hele jaar door comfortabel kan fietsen. Wij reden er begin juni in een aangename 22 tot 25 graden, maar raden hartje zomer af voor een fietsvakantie in Catalonië. Dan durft de thermometer immers op te lopen tot een eind in de 30 graden.

Wat opvalt tijdens onze groepsritten, is het respect van de lokale automobilisten ten opzichte van wielrenners. Zeker in groep komt het weleens voor dat je getrakteerd wordt op stevig geclaxonneer, maar dat is in Girona wel anders. In juni is het sowieso rustig op de Catalaanse wegen, maar autobestuurders zijn door de instroom van al die profs zo gewend geraakt aan fietsers op de baan dat ze er terdege rekening mee houden. Bovendien beseffen ze maar al te goed dat al die coureurs geld in het laatje brengen voor de regio.

ONZE ROUTES

Banyoles - Rocacorba + extra (52 km/1150 hoogtemeters)
Lloret de Mar - Sant Grau (65 km/1260 hoogtemeters)
Granfondo Girona (99 km/1280 hoogtemeters)
 
Met dank aan Catalunya.com
Catalunya.com
 
Lees het volledige artikel in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.