"Zoveel mogelijk rijden en zoveel mogelijk winnen. Met die ingesteldheid koers ik al heel mijn leven", aldus alleskunner Mathieu van der Poel. Een vooruitblik op het nieuwe veldritseizoen met de beste crosser van de voorbije jaargang.

Vond je het jammer dat je de start van het seizoen miste?
"Ergens wel. Na mijn hoogtestage in Livigno, gevolgd door het WK mountainbike, zou ik eigenlijk op mijn best moeten zijn. Lichamelijk voel ik me niet moe, dus het is jammer dat ik die conditie niet kan verzilveren. Anderzijds was een rustperiode toch welgekomen. Het is voor mij een heel leuke, maar ook heel drukke zomer geweest. Het aantal koersdagen op de weg en in het mountainbiken waren relatief beperkt, maar ik ben veel onderweg geweest. Naast de gebruikelijke stage heb ik nog twee hoogtestages ingelast, en voor een Wereldbeker MTB ben je al snel bijna een week van huis. Ik denk dat ik sinds het trainingskamp in april slechts een tiental dagen thuis ben geweest."

Door te passen voor Waterloo en Iowa is jouw Wereldbekerklassement wel om zeep.

"Dat is inderdaad de prijs die ik betaal. Maar ik heb het klassement vorig jaar al gewonnen. Dat is geen reden om er niet opnieuw voor te gaan, maar het kwam gewoon goed uit om de trip naar Amerika niet te maken. Ik ben er sowieso al geen grote fan van, al vond ik het vorig jaar best leuk om mee te maken. Ik had het ook zeker niet erg gevonden om nu meteen te beginnen crossen. Vooral het feit dat ik in 2019 een voorjaar op de weg zal rijden, speelde mee in deze beslissing."

Zegt het getal 45 jou iets?
"(Denkt lang na) Nee ..."

Van 10 september 2017 tot 10 september 2018 heb je 45 keer ...
"... het overwinningsgebaar mogen maken?"

Klopt. 32 keer in het veld, vijf keer op de weg en acht keer in het mountainbiken. Omgerekend heb je het voorbije jaar iedere acht dagen een overwinning gepakt.
"Als je het zo zegt, klinkt het inderdaad best veel. Ik heb een goede winter en een redelijk succesvolle zomer achter de rug. Ik kan het gerust mijn beste jaar ooit noemen. En gezien mijn leeftijd (23, red.) kan ik nog verschillende jaren progressie maken, vooral in het mountainbiken. Ik heb een mooie stap gezet, maar er is nog progressiemarge."

Lees het volledige interview in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.