Tim Wellens heeft 30 september 2018 met stip aangeduid in zijn agenda. Op een parcours met bijna 5000 hoogtemeters droomt hij van een glansrol tussen de andere klimgeiten. "Op die slotklim zullen we allemaal omhoogkruipen", vertelt hij.

'Ik lig op de massagetafel. Doen we intussen het interview?', lees ik in een berichtje van Tim Wellens, terwijl ik geniet van een Strawberry Mojito in het Van der Valk Hotel in Verviers. Een reporter is ook maar een mens van vlees en bloed, en de boog kan na een lange Tour niet altijd gespannen staan. Uiteraard ga ik in op zijn voorstel. Ja, het leven kan soms schoon zijn voor een wielerjournalist.

Je won de Ronde van Wallonië en hebt een succesvol voorjaar achter de rug, met onder meer de zege in de Brabantse Pijl en ritwinst in de Giro. Is het WK jouw grote doel van het najaar?
"Het zou stom zijn om alles op één koers te zetten, dus ik heb meerdere doelen: de Clásica San Sebastián en de BinckBank Tour (intussen beiden afgelopen, red.), de GP's van Québec en Montréal en misschien nog de GP van Wallonië. En uiteraard: dat WK."

Jouw team heeft een mislukte Tour achter de rug. Moet jij alles rechtzetten?
"(lacht) Neen, maar inderdaad, als de andere jongens niet presteren, komt er wel wat meer druk op mijn schouders terecht. (grappend) Ik had gehoopt dat Lotto de Tour zou winnen met tien minuten voorsprong, maar dat is helaas niet gelukt."

Hoe heb je die Tour beleefd?
"Eigenlijk heb ik niet zo veel gekeken omdat ik vaak aan het trainen was, en ik voelde ook niet altijd de behoefte om de laatste 100 kilometer te zien. Ik heb de uitslagen wel elke dag gevolgd en vastgesteld dat het voor onze ploeg niet meteen een succes was. Ik had gehoopt dat Tom Dumoulin zou winnen omdat ik Tom heel graag heb, maar Geraint Thomas is ook geen slechte winnaar. Pas op, niet dat Chris Froome een slechte winnaar zou zijn geweest ..."

Want op Froome heb je het niet zo begrepen, liet je al eerder uitschijnen.
"(pikt meteen in) Ik vind dat een supervriendelijke jongen, hij is echt enorm sympathiek."

Maar je hebt het toch moeilijk met zijn salbutamolaffaire.
"Ja, dat klopt, in zijn situatie was ik zelf aan de kant blijven staan. Maar goed, misschien wilde hij net tonen dat hij niets verkeerd gedaan heeft. Kijk, in de Ruta del Sol (zijn eerste koers nadat de affaire was uitgebroken, red.), toen ik net voordien gezegd had dat ik niet begreep dat hij aan de start stond, was hij ontzettend vriendelijk. Hij kwam me feliciteren na mijn zege en sloeg een praatje. Ik voelde me toen wel een beetje slecht omdat ik zo negatief geweest was. Al blijft mijn standpunt hetzelfde en was het voor onze sport beter geweest als die zaak sneller was uitgeklaard."

Hij is intussen wel vrijgesproken.
"Ja, dat weet ik, maar het blijft een vreemde affaire. Niemand weet waarom hij werd vrijgesproken. Er stinkt iets aan, het is een beetje louche. Er is ook geen enkele toelichting gegeven over die vrijspraak. Waarom wordt hij niet geschorst, en andere renners in gelijkaardige zaken in het verleden wel?"

Lees het volledige interview in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.