Hoe gevaarlijk zijn teken voor wielertoeristen? Zijn vooral mountainbikers er extra vatbaar voor? En wat doe je eraan? Wij vroegen raad aan dokter Jens De Decker.

Teken kan je het hele jaar door tegenkomen, al moet je tussen juni en oktober extra opletten voor teken met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ze bevinden zich vooral tussen vochtige bladeren en in hoog gras, maar ook in parken, bossen, duinen en tuinen. Als snel bewegende fietser ben je eigenlijk veiliger dan een wandelaar. Teken kunnen immers niet vliegen, en offroadfietsers rijden niet vaak door hoog gras. Uiteraard lopen mountainbikers door de aard van de omgeving wel meer kans op een tekenbeet dan een wegrenner. Als je gebeten wordt door een teek, dan voel je daar niets van, want de beet is pijnloos. Pas achteraf kan je eventueel een beetje jeuk krijgen op de plaats van de beet. Controleer daarom de avond na een rit altijd even of je een teek op je huid ziet zitten.

Check niet enkel op plaatsen die niet bedekt waren tijdens het fietsen, maar controleer je hele lijf. Een teek kan immers een tijdje over je lichaam kruipen tijdens zijn zoektocht naar een warme plek, om zich pas nadien effectief vast te bijten. Bekijk je oksel, navelstreek, lies, knieholte, de zone tussen je tenen, je billen, je hoofd ter hoogte van je haarlijn, de zone achter je oren en uiteraard ook je armen, benen, borstkas en buik. Als je de teek nog ziet zitten, dan mag je niet onbezonnen te werk gaan en het beestje er halfslachtig uittrekken. Als je in de teek knijpt, kan die bacteriƫn doorgeven en mogelijk een ziekte veroorzaken. Gebruik ook geen zelfverzonnen methodes zoals verbranden of onderdompelen in alcohol. Zo voorkom je dat de teek gaat braken en dat hij je bijgevolg kan besmetten met schadelijke bacteriƫn.

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle
.