Hoe nuttig zijn preventieve hartscreenings en hoe gaan ze precies in hun werk? Wij wilden er het fijne van weten en lieten onszelf uitgebreid onderzoeken bij Energy Lab.

Eens om de zoveel tijd laat een sportieve medemens even plots als onverwacht het leven nadat zijn of haar hart verdere dienst weigert. Vooral als het om jonge of professionele atleten gaat, worden de verhalen vaak in het lang en het breed uitgesmeerd in de media, inclusief getuigenissen van gereputeerde medische experts. Deze experts zijn het echter lang niet altijd met elkaar eens, zeker wat het nut van massale en structurele hartscreenings betreft. Hoewel intussen wel duidelijk is dat ze in sommige gevallen verder onheil kunnen voorkomen, heerst er nog altijd heel wat onduidelijkheid over het hoe, wat en waarom van zulke cardiale controles. De vragen zijn legio, maar de antwoorden niet altijd toereikend. Om geïnteresseerde of bezorgde lezers verder inzicht te verschaffen in deze belangrijke materie, stelden we onze eigen lichamen ten dienste van de wetenschap en namen we in het kader van dit artikel zelf de proef op de som.

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.