Yves Lampaert startte het klassieke seizoen als schaduwkopman en bedankte The Wolfpack voor het vertrouwen met een tweede overwinning op rij in Dwars Door Vlaanderen. Onze man kreeg vanop de fiets een cursus koers-West-Vlaams voor gevorderden.

Yves Lampaert: "We hebben een machtig voorjaar gereden. We hadden de luxe dat we verschillende kopmannen en schaduwkopmannen konden inzetten, zodat we altijd druk konden uitoefenen en vaak iemand in de aanval hadden, zodat de rest in de spreekwoordelijke zetel zat. Maar dat kan je natuurlijk alleen maar als iedereen topfit is en alle neuzen in dezelfde richting wijzen. Wat dat betreft is Quick-Step Floors een voorbeeldploeg."

Is het stoppen van Boonen dan eerder een voordeel geweest? Of toch een nadeel?
"Tom was een absolute kopman en een leider, die het in zijn beste jaren ook kon afmaken. De beste Boonen heb ik nooit gekend omdat ik toen nog jong was, maar tot vorig jaar reden we elke koers in dienst van hem, wat hij op een natuurlijke wijze afdwong met zijn persoonlijkheid. Dit jaar hadden we op papier geen absolute kopman meer, wat maakte dat ik opschoof in de rangorde en als 'beschermd renner' kon starten. We stonden dus steeds met verschillende speerpunten aan de start. Achteraf gezien is dat een succes gebleken."

Je wint dit jaar opnieuw Dwars Door Vlaanderen, maar was ook in de andere koersen prominent aanwezig. Voelde je dat je alweer veel progressie had gemaakt?
"Toch wel, ik was veel frisser in de finale en kon beter mee op die steile 'kaskes'. Vroeger had ik een hekel aan de Taaienberg, maar nu kon ik daar zelf ook in één ruk van beneden naar boven spurten. Hetzelfde voor de Paterberg of de Koppenberg. Daar voelde ik dit jaar voor het eerst dat er meer 'jus' in de benen zat."

Lees het volledige interview in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.