Elia Viviani ontbolsterde dit jaar helemaal bij Quick-Step Floors en sprintte dit seizoen al zes overwinningen bij elkaar. De Italiaan hoopt zijn magere erelijst in de ronde van zijn eigen land - slechts één overwinning - de komende weken aan te dikken met enkele verse bloemenruikers.

Een van dé beelden van het voorjaar: de tranen van Elia Viviani na Gent-Wevelgem. De Italiaan van Quick-Step Floors verloor de sprint van Peter Sagan en zakte 200 meter na de finish in elkaar van ellende. Hij zette zich neer op de stoep en liet zijn tranen de vrije loop. Zijn team had alles in het werk gesteld om hem naar de overwinning te loodsen, maar Viviani begon zijn sprint door omstandigheden iets te laat. "Dit was een van de grote doelen in mijn carrière", klonk het na afloop. "Het is bitter om naast deze unieke kans te grijpen, want het team had zo'n geweldig werk verricht en mijn ploegmaats hadden hun eigen kansen opgeofferd. Het doet me pijn dat ik hen niet kon belonen voor hun inzet."

Je koerst blijkbaar helemaal bevrijd bij Quick-Step Floors?
"Bevrijd is misschien niet het juiste woord, maar het klopt wel dat ik me hier meteen thuis voelde. Het is hier gewoon helemaal anders koersen dan bij Team Sky. Niet dat ik hen in een negatief daglicht wil stellen, maar er is een verschil, dat kan je niet ontkennen. Vroeger had ik vaak al heel wat energie verspild vooraleer ik aan mijn sprint begon. Nu word ik perfect naar de finish geloodst door een gerodeerde trein, en dat scheelt toch een slok op de borrel. Ik begin veel frisser aan mijn sprint."

Je won tot nu toe één rit in een grote ronde, in de Giro in 2015 ...
"Dat is niet veel, dus dat aantal moet omhoog. Daarom wil ik ook in perfecte conditie aan de start staan en sloot ik mijn eerste deel van het seizoen af na Dwars door Vlaanderen. Na dat voorjaar nam ik een paar dagen rust en trok ik op hoogtestage. Zo'n twintig dagen. Dat is lang, maar ik heb dat nodig omdat de Giro veel hoogtemeters bevat, en ik moet nu eenmaal over die cols geraken als ik aan de finish in Rome wil sprinten voor de zege."

Lees het volledige interview in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.