Op vrijdag 4 mei wordt in Jeruzalem de 101e Giro op gang geschoten. Drie weken lang doorkruist een internationaal getint peloton de Italiaanse laars en leveren de renners opnieuw een verbeten strijd om de prestigieuze Maglia Rosa. Wij geven u vijf goede redenen om aan uw televisie gekluisterd te zitten, aangevuld met deskundig commentaar van Jeroen Vanbelleghem, die de Giro live zal verslaan voor Eurosport.

Veel klimmen en weinig tijdrijden (slechts 44,2 kilometer), dat is de 101e Giro in een notendop. Met acht aankomsten bergop en een opbod aan selectieve parcoursen doet de Ronde van Italië haar reputatie van 'lastigste race op de mooiste plaatsen ter wereld' weer alle eer aan. Het aperitief in Israël telt niet al te veel hoogtemeters, maar dat wordt nadien ruimschoots gecompenseerd met een overvloed aan stevige klauterpartijen.

Jeroen Vanbelleghem: "De Giro-organisatie heeft opnieuw een fraai, evenwichtig parcours uitgetekend. Het is - nog meer dan vorig jaar - een editie voor klimmers. De Zoncolan spreekt uiteraard het meest tot de verbeelding, maar voor mij is de rit met de Finestre, Sestrière en de Monte Jafferau de échte koninginnenetappe. Ook de dag nadien is met 4500 hoogtemeters allerminst van de poes, temeer omdat quasi al het klimwerk gebundeld is in de laatste 90 kilometer. Het verschrikkelijk zware tweeluik in het slot zal allicht doorslaggevend worden voor het algemeen klassement. En onderschat toch ook de lastige openingsweek niet, want de passage in Sicilië en de eerste bergitten zullen zeker in de benen kruipen. Het wordt genieten van begin tot eind."

Uiteraard is het ook weer uitkijken naar wat de Lage Landen vermogen. De grootste naam op het lijstje is regerend roze trui Tom Dumoulin, die tot ieders verbazing opnieuw op eindwinst in de Giro mikt en zich dus niet exclusief toelegt op de Tour. De uitdaging is groot, want het aantal tijdritkilometers is behoorlijk schaars. Wat de Belgen betreft, is het vooral uitkijken naar Tim Wellens. De nog altijd maar 26-jarige Limburger is uitstekend op dreef en hoopt in de Giro een vervolg te breien aan zijn prima seizoensbegin, met onder meer de verrassende eindzege in de Ruta sel Sol.

Jeroen Vanbelleghem: "Het zou zeer straf zijn mocht Dumoulin de Giro opnieuw kunnen winnen, want er staat slechts één langere tijdrit op het programma. Anderzijds heeft hij vorig jaar bewezen dat hij intussen zo goed als alles aankan. Voorts verwacht ik wel wat van Tim Wellens. Waarom zou hij in Sicilië het roze niet kunnen bemachtigen?

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.