Nu het wielervoorjaar volop aan de gang is, houdt ook Cycling.be de benen niet stil. Onze redacteur ging op zoek naar de mooiste, maar minder bekende klimmetjes in het Nederlandse Zuid-Limburg, dé thuisbasis van de Amstel Gold Race.

Op zondag 15 april wordt de 53e editie van de Amstel Gold Race verreden. De befaamde hellingen van de Nederlandse heuvelklassieker zijn bij iedere wielerfanaat alom bekend. Wij weken gedeeltelijk af van het parcours en verorberden enkele onbekendere, maar beslist niet minder mooie, kuitenbijters in het heuvelachtige landschap rond het Drielandenpunt en Valkenburg.

AMSTEL GOLD-NOSTALGIE

Haast vanzelfsprekend startte ons avontuur in Valkenburg, dé Nederlandse wielerstad bij uitstek. We vertrokken aan de 'Amstel Gold Xperience'. Daar vind je ruime parkeergelegenheid en kan je jezelf indien gewenst omkleden en douchen. Voor 3,50 euro kan je al gebruikmaken van deze faciliteiten. Het gebouw huisvest eveneens een wielercafé, waar je onder het genot van nostalgische wielermomenten een duchtige voedingsbodem kan leggen alvorens jezelf in het zweet te werken. Kortom: meer dan de moeite waard. Bekijk zeker ook de rest van het aanbod, want als je geen fiets wil meezeulen, kan je die er huren (alleen na reservatie).

De route van de Amstel Gold Race volledig links laten liggen, blijkt een moeilijke opgave als je het enigszins spannend wil houden. De heuvelklassieker staat immers bekend om zijn aaneenschakeling van klimmetjes, die in groten getale verwerkt zijn in het parcours. Desondanks worden een aantal mooie hellingen over het hoofd gezien. De rit die wij uitgestippeld hebben, is 75 kilometer lang en telt iets meer dan 1200 hoogtemeters. Ze is eerder bedoeld voor de klimmende connaisseurs van mooie landschappen en recreanten die - nu het seizoen pas begonnen is - nog maar net de fiets van stal hebben gehaald. De echte diehards die wél alle beklimmingen van de Amstel Gold Race willen bedwingen, kunnen in het wielercafé inspiratie opdoen voor uitdagendere fietsroutes. Wij beschouwden onze rit als een mooie start van het seizoen en een ideale opwarmer voor een wielerjaar met vele kilometers in het verschiet. Hoog tijd om de daad bij het woord te voegen...

Download HIER het parcours!

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.