De Tour of the Alps is dit jaar een wedstrijd om naar uit te kijken. De laatste etappe van deze rittenwedstrijd in Italië en Oostenrijk wordt over een ingekorte versie van het WK-parcours in Tirol gereden. Daarnaast brengt de wedstrijd ook een hommage aan Michele Scarponi, vorig jaar nog etappewinnaar in Innsbruck.

Dit jaar vindt de Tour of the Alps plaats van 16 tot 20 april. De laatste rit eindigt opnieuw in Innsbruck en volgt een vergelijkbaar parcours als dat waarop Scarponi vorig jaar zegevierde. De etappewedstrijd zal de onfortuinlijke Italiaan trouwens op gepaste wijze eer betonen met een Team Up Award - Souvenir Michele Scarponi. De ploeg die tijdens elke etappe de beste teamgeest uitstraalt, gaat met de trofee aan de haal. Dit alles indachtig, had ik afgelopen nazomer in Rattenberg afgesproken met enkele leden van de plaatselijke wielerclub. Het is altijd beter om samen een bergachtig parcours te verkennen, zeker als je lotgenoten elke meter ervan kennen. Vertrekken doe ik alleen in de schaduw van de burcht in Kufstein. Afgezien van een flinke neuswind biedt de brede, vlakke vallei onderweg weinig obstakels. In Rattenberg, de kleinste stad van Oostenrijk, verandert dat patroon echter. "We zullen je meenemen naar de Brandenberg", zeggen mijn gidsen Julian en Georg. Dat betekent een lus van 25 kilometer over twee hellingen. Niet erg lang, niet verschrikkelijk steil en met duizend meter ook niet zo hoog. "Maar het is wel een referentieklim in de omgeving. Elke wielertoerist uit de regio kent hem."

WIELERTOERISME
Voor klimgeiten wachten er uiteenlopende uitdagingen in de bergen. Je hebt het middengebergte met aangename beklimmingen zoals de Brandenberg (vanuit Rattenberg, ca. 1000 m). Er zijn echter ook lange bergpassen naar tweeduizenders, zoals bijvoorbeeld Kühtai (2017 m).
Met de brede vallei van de Inn en haar autoluwe, vlakke fietswegen treft ook de minder ambitieuze wielertoerist in Tirol een mooie omgeving aan. Vooral tussen Innsbruck en Kufstein vormt de Inn een goede gids. Onderweg kan je halt houden in interessante stadjes als Rattenberg. In Wattens bevindt zich de beroemde kristalfabriek van Swarovski, met bezoekerscentrum.
www.visittirol.nl
www.innsbruck.info/nl

TOUR OF THE ALPS
De vijf etappes van deze meerdaagse wedstrijd worden gereden in Italië (3) en Oostenrijk (2), van 16  tot 20 april 2018. Opgeteld moeten er meer dan 13.000 hoogtemeters beklommen worden. De laatste etappe gaat van Rattenberg naar Innsbruck en is een miniversie van het parcours van het WK 2018.
www.tourofthealps.eu
www.innsbruck-tirol2018.com

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.