Anno 2018 moeten we gelukkig al niet meer pleiten voor het nut van een helm. Zowat iedereen beseft dat het dragen ervan het risico op een hersenletsel bij een onfortuinlijke val enorm vermindert. Wij mochten aan de slag met niet minder dan zestien exemplaren. Met helmen tussen 100 en 300 euro kan je je wel verwachten aan grote kwaliteitsverschillen, maar toch bleken ze een voor een hun eigen voor- en nadelen te hebben.

Om de helmen te testen, lieten we ze eerst en vooral passen door een testpanel. De panelleden beoordeelden het comfort, het gemak, de verstelbaarheid, mogelijke problemen ... Daarna trokken we ermee op pad om ze ook vanop de fiets een score te kunnen geven. Daar bleek dat onze eerste indrukken vaak bevestigd werden, al konden sommige modellen ons toch verrassen door bijvoorbeeld goed te koelen met weinig luchtopeningen. Alle modellen werden ons geleverd in maat medium, met uitzondering van de rh+. Zo konden we een zo objectief mogelijke studie maken. Vooraleer je naar de winkel snelt, lees je best nog even onze kooptips, zodat je zeker met het best mogelijke model huiswaarts keert.

HOE KOOP JE DE PERFECTE HELM?

- Elk merk heeft in feite zijn eigen pasvorm. De ene is wat meer ovaal, de andere rond. Let daarop bij het passen en probeer zoveel mogelijk verschillende merken uit. Zo kan een combinatie van een 'eivormig' hoofd en een ronde helm leiden tot drukpunten vooraan aan de zijkant van je hoofd, wat dan weer kan resulteren in uiterst irritante hoofdpijn. Gewoon de omtrek van je hoofd meten en de overeenstemmende helm in jouw maat selecteren staat dus niet noodzakelijk garant voor een correcte keuze.
- Kies altijd de juiste maat. Draai de draaisluiting volledig open vooraleer je de helm voor het eerst opzet. Moet je de sluiting vervolgens quasi volledig dichtdraaien, dan heb je waarschijnlijk een te grote maat gekozen. Daarna begint de fijnere afstelling. Zelfs zonder de riempjes te sluiten - maar wel met een correct afgestelde omtrek aan de hand van de achtersluiting - moet een helm eigenlijk al vast op je hoofd zitten, zonder de mogelijkheid om hem grondig heen en weer te bewegen.

Lees de rest van de tips en de test van 16 helmen van Lazer, Specialized, Bontrager, Giro, Kask, Bell, POC, Ekoï, Uvex, Scott, rh+, Endura, BBB, MET, SH+ en Dotout in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.