In het verleden werd veelvuldig fietsen vaak gelinkt aan erectiestoornissen. Een omvangrijke internationale studie wijst echter uit dat er niet noodzakelijk sprake is van een oorzakelijk verband. "Toch is voorzichtigheid geboden en kan je maar best enkele maatregelen nemen om zitvlakproblemen of een dof gevoel in je schaamstreek te vermijden", waarschuwt Laurens Groenendijk van Energy Lab.

Heel wat mannelijke fietsers die wekelijks hun kilometers malen, krijgen weleens te maken met een beklemmend gevoel in de prostaat, een pijnlijk schaambeen of gevoelloze geslachtsdelen. De link met erectieproblemen is snel gelegd, al lijkt er niet meteen reden tot paniek te zijn. Eind vorig jaar verscheen in The Journal of Urology, een hoog aangeschreven wetenschappelijke publicatie van de American Urological Association, een internationale studie waarin de potentie van fietsers vergeleken werd met die van zwemmers en lopers. Het grootschalige onderzoek vloeide voort uit een samenwerking tussen verschillende Amerikaanse universiteiten en is tot dusver het grootste in zijn soort. Voor zij die vele uren in het zadel doorbrengen, zijn de resultaten zijn zonder meer hoopgevend.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.