Na het vertrek van Marcel Kittel is Fernando Gaviria meer dan ooit een van de uithangborden van Quick-Step Floors. Komende zomer moet de Colombiaan het waarmaken in de Tour, maar eerst wacht nog het voorjaar, waarin hij start als een van de topfavorieten voor Milaan-Sanremo. "Het is een koers die ik ooit kan winnen", zegt hij.

Met 23 lentes is Fernando Gaviria nog altijd zeer jong, maar toch prijken er op het moment van schrijven al 29 overwinningen op zijn palmares. De Colombiaan zet geen kleine stappen, maar maakt jaar na jaar reuzesprongen. In 2015 kroonde hij zich in Parijs tot wereldkampioen in het omnium op de piste. Met veel vertoon en overmacht. Het sprookje begon, al was hij toen nog een kleine jongen, het Engels niet machtig en een beetje overweldigd door alle media-aandacht. Spreken met de niet-Spaanstalige pers lukte amper. Drie jaar later is hij nog steeds geen spraakwaterval in het Engels, maar het siert de sprinter van Quick-Step Floors dat hij moeite doet en dat hij zich stilaan beter kan uitdrukken.

Hij doet ons een beetje denken aan de jonge Peter Sagan, die zich in zijn beginjaren enkel in het Slovaaks en het Italiaans kon behelpen. Nu is de drievoudige wereldkampioen een wereldster, die doet alsof hij het Engels niet echt machtig is, maar het maar al te goed verstaat - alleen heeft hij er niet altijd even veel zin in. Gaviria heeft die kuren nog niet, al blijkt ook hij over een 'speciaal karakter' te beschikken. "Het is een speelvogel, en zoals veel andere grote renners is hij niet 100 procent normaal", aldus zijn ploegmaat Iljo Keisse op de trainingsstage van het team in het Spaanse Calpe.

Lees het volledige interview in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.