Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan heeft op zijn 28ste een palmares om van te duizelen. Toch won de Slovaak slechts één echt 'Monument'. Hoe kan het dat Sterke Peter zijn wonderbenen tot nog toe enkel in de Ronde van Vlaanderen van 2016 kon verzilveren? En wat mogen we dit voorjaar van hem verwachten?

18 maart 2017. Na 290 kilometer en een forse demarrage op de Poggio stormt Peter Sagan op volle snelheid naar de Via Roma in Sanremo. In zijn zog twee renners die de indrukwekkende putsch van de wereldkampioen ternauwernood wisten te overleven: de gewiekste Pool Michal Kwiatkowski (Team Sky) en de beloftevolle Fransman Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Vooral Kwiatkowski is een gevaarlijke klant. Denk aan de Strade Bianche in 2014 en de E3 Harelbeke in 2016, toen hij Sagan twee keer flagrant uit het wiel reed in het zicht van de streep. Derde keer goede keer voor Sterke Peter? Helaas. De wereldkampioen blijft (te) lang op kop rijden om het naderende peloton af te houden, laat zich in de luren leggen door het gepoker van zijn medevluchters en verliest op de streep met enkele millimeters van zijn Poolse nemesis. "Hij is me een paar biertjes verschuldigd", klinkt het achteraf met een kwinkslag. "Not always the best can win."

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.