Cattolica is een Italiaanse badplaats ten zuiden van Rimini. In de zomer is dit een bedevaartsoord voor zonnekloppers, maar het is april wanneer ik mijn intrek neem in Hotel Europa Monetti. De stranden zijn nu nog leeg, maar de zon is al wel op post. Het ideale klimaat voor een korte voorjaarsstage in een goed uitgeruste groene regio.

Veel richtingskeuze heb je niet wanneer je bij de Adriatische Zee in Cattolica op een fietszadel plaatsneemt: je moet landinwaarts. In de kustvlakte kruisen we eerst nog enkele drukke verkeersassen, maar dan wordt het rustiger. Andrea Manusia is de gids en bezieler van Terra Bici die onze kleine groep op sleeptouw neemt. Terra Bici is een samenwerking tussen toeristische partners die de regio Emilia-Romagna als fietsbestemming willen promoten. ?We hebben een ruim aanbod aan fietsvriendelijke accommodatie, terwijl je hier al vroeg in het voorjaar tot laat in het najaar in aangenaam weer fietst?, zegt Andrea. Interessante parcours voor fietsers zijn er ook. ?Je kunt vanaf de kust mooie tochten maken door de uitlopers van de Apennijnen. Daar klim je tot achthonderd meter. Sommige hellingen zijn steil, maar nooit echt lang.? Dat lijkt ons ideaal speelterrein voor het vroege voorjaar.

EMILIA-ROMAGNA PRAKTISCH
Emilia-Romagna is een Italiaanse regio, gelegen tussen de Po-vlakte, de Apennijnen en de Adriatische Zee. Na Trentino Alto Adige is het de belangrijkste regio van Italiƫ als het aankomt op het verwelkomen van fietstoeristen. Wij verkenden het zuidelijke deel rond de badsteden Cattolica en Gabice Mare. Het binnenland bestaat uit groene uitlopers van de Apennijnen. Ook de zelfstandige staat San Marino vind je hier binnen de grenzen van Emilia-Romagna.
FIETSHOTELS
Wij verbleven in Hotel Europa Monetti in het centrum van Cattolica. Het hotel is erg fietsvriendelijk, met een veilige fietsberging en -atelier. Het hotel heeft citybikes ter beschikking en zorgt op vraag ook voor kwaliteitsvolle racefietsen of mountainbikes. Het hotel kan zelf een fietsbegeleider voorzien. Maaltijden zijn op maat van fietsers. Wellnessfaciliteiten en beperkt buitenzwembad. Hotel Europa Monette is een van de 35 bikehotels van Terra Bici, een samenwerking van fietshotels en andere toeristische spelers met een hart voor de fiets in Emilia-Romagna. Fietsarrangementen kun je boeken vanaf Pasen tot oktober. Meer info via www.europamonetti.com en www.terrabici.com.
TIPS ONDERWEG
Tipicita? Italiane is een enoteca in het centrum van het bergstadje Verrucchio. Wijn, gedroogde ham, kaas en heerlijke kleine gerechtjes met verse producten uit de regio verleiden je tot een lange bevoorrading. Info via www.tipicitaitaliane.it.
Fiametta is een agriturismo (je kunt er dus ook overnachten) van de familie Panzeri in de heuvels bij Croce. Je kunt er de eigen biologische wijn proeven en kopen, net als de zelfgemaakte grappa en olijfolie. Info via www.agriturismofiammetta.it.

Lees de volledige reportage in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.