De roze trui, wereldkampioen tijdrijden, eindwinst in de BinckBank Tour en het WK ploegentijdrit. 2017 was een boerenjaar voor Tom Dumoulin, die plots een bekende Nederlander werd. "Een ongewenst neveneffect", zegt hij, "Ik ben het niet gewoon om de hele tijd herkend te worden. Dat was wel even wennen. Ik ben een sportman die gewoon zijn job doet, geen ster."

Na 37 jaar telde Nederland opnieuw een eindwinnaar in een grote ronde. De Nederlander had zelf ook even tijd nodig om dat allemaal te vatten en beseft maar al te goed dat de verwachtingen voor 2018 hooggespannen zijn. Kan het nog beter? "Moet dat dan?", repliceert hij gevat. "Het zou wel straf zijn dat als ik nog tien jaar koers, ik iedere keer mijn prestaties van het jaar voordien overtref. Dat kan gewoon niet en zo sta ik ook niet in het leven. Op 1 januari start iedereen opnieuw op nul: dat geldt ook voor een Girowinnaar."

Je vertelde onlangs dat 2017 niet één groot feest was. Dat je het ook moeilijk hebt gehad. Je bedankte bij de viering van Sportman van het Jaar je vriendin Thanee in het bijzonder voor haar steun.
"De Giro winnen was leuk, maar er kwam daarna wel veel op me af. Thanee heeft me enorm gesteund. Weet je, ik werd opeens een bekende Nederlander en dat is helemaal mijn ding niet. Ik ben het niet gewoon om de hele tijd herkend te worden: ik ben mijn privacy een beetje kwijt en kan niet gewoon rustig op café of restaurant. Ik word constant aangekeken, mensen vragen me foto's, selfies ... Dat vind ik heel moeilijk en is me tegengevallen."

In België hebben we superster Tom Boonen. Ook hij moest daar in zijn beginjaren leren mee omgaan. Mensen keken zelfs in zijn winkelkarretje.
"(lacht) Haha, dat begrijp ik: het gaat soms heel ver. Dat is gewoon niet fijn. Als ik boodschappen doe, zijn er elke keer mensen die me aanspreken of aankijken en dat is gewoon raar: ik ben nog amper op mijn gemak. Al moet ik toegeven dat ik het stilaan wel een plaats kan geven en ik er beter mee om kan dan enkele maanden geleden."

Lees het volledige interview in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.