Elke maand gaat cycling.be dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod. Zit je zelf met fietsgerelateerde vragen? Gooi ze hier op tafel!

Ik gebruik MTB-schoenen en -pedalen op de racefiets. Ik hoor vaak dat het veel beter zou zijn om over te stappen naar echte racepedalen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Kobe Verstraeten (Energy Lab): De meest gebruikte MTB-pedalen zijn van het type Shimano SPD. Die zorgen voor veel bewegingsvrijheid tijdens het fietsen. Op de mountainbike is het belangrijk om die vrijheid te hebben. Zo kun je met vertrouwen je voeten gebruiken om te balanceren in afdalingen, bochten, ? De mogelijkheid om aan beide kanten in te klikken is handig om na een loopstrook snel weer in de pedalen te geraken. De pedalen zijn ook ontwikkeld om modder die vast komt te zitten, snel af te voeren, zodat je niet (te vaak) hoeft te stampen om ingeklikt te geraken.

Bij racefietsen is er iets meer variatie. Afhankelijk van het type pedalen en de combinatie met de verschillende soorten plaatjes, zul je heel vast komen te zitten of net een beetje bewegingsvrijheid hebben. Je kunt meestal maar aan één kant inklikken (tenzij bij Speedplay). Racepedalen zijn gemaakt om veel stabiliteit te bieden aan de voet. Op de race- of triatlonfiets heb je een veel monotonere pedaalbeweging. Je moet minder balanceren, waardoor je minder bewegingsvrijheid nodig hebt.

Lees het volledige artikel in het februarinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Zelf een fietsvraag? Stel ze hier!