De Canarische eilanden behoren tot de populairste vakantiebestemmingen van Europa. Met dank aan een garantie op twaalf maanden zon, zee en strand. De autonome Spaanse eilandengroep heeft echter veel meer te bieden dan dwingende resorts met verleidelijke bordjes die de weg naar la playa tonen.

Wielertoeristen ontdekten al een tijdje een paradijs voor tweewielers, de laatste jaren zetten ook mountainbikers steeds meer voet aan grond om zich uit te leven in een surrealistische speeltuin voor off-road biking. Op ons programma staat 'The Four Island Trail', acht dagen island hopping op de Canarische Eilanden. Na aankomst op Lanzarote trekken we eerst naar La Graciosa. Een verborgen parel, vergeten door het toerisme. Met een oppervlakte van 27 km² en slechts twee kilometer ten noorden van Lanzarote heeft het nochtans een pak troeven.

"Prachtige witte stranden, een helderblauwe zee en het uitzicht op andere eilanden. Dat geeft je wel een bounty-gevoel", vertelt Sam Verhoeven, een van de deelnemers. In het slapende vissersdorpje Caleta del Sebo kruipen we de fiets op en peddelen we noordwaarts richting Montaña Bermeja, de vulkaan die het kleine eiland domineert. Veel rustiger dan hier zul je het niet vinden. Op La Graciosa vind je nog geen verharde wegen en op de jeeps van enkele gidsen na is er geen auto te bespeuren. Geluk op twee wielen, al vraagt de zachte zanderige ondergrond toch een stevige inspanning.

BEYOND BIKING

Wij reden de tocht met Beyond Biking, een nieuw Belgisch MTB-reisbureau. Het richt zich uitsluitend op privégroepen en wil bij elke bestemming een unieke 3-in-1-ervaring aanbieden, met steeds drie verschillende landschappen in één trip. Beyond Biking biedt deze Off Road Canary Hopping Tour in twee versies aan: 3 Island Trail (3 eilanden) op vier dagen of de 4 Island Trail (de 4 eilanden incl. Gran Canaria) op zeven dagen. Meer info op www.beyondbiking.cc/canaryislands

Lees het volledige artikel in het januarinummer van cycling.be magazine, NU in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.