Fietsen op besneeuwde pistes is minder lastig dan het lijkt. In Gstaad organiseren ze elk jaar in januari zelfs een Snow Bike Festival. Wij waren er de vorige editie bij. Klimmend en dalend, puffend en schuivend ontdekten we een prachtige winterwereld op de fiets.

Gstaad wilde maar al te graag die gekke snowbikers ontvangen. Net zoals andere winterbestemmingen is ook dit Zwitserse bergdorp op zoek naar alternatieve winteractiviteiten. "Het is al het derde jaar op rij dat er in december amper geskied kan worden. Zo wordt je winterseizoen korter. Snowbiken kan dat gat mee opvullen," legt Patrick Bauer van de toeristische dienst van Gstaad uit. "Bovendien hebben we ons ook 's zomers als kwalitatieve fietsbestemming gepositioneerd, zowel voor de weg als de mountainbike. We hebben dus al de knowhow. Met het snowbiken maken we mooi de overgang tussen de seizoenen." Al zal het altijd een niche blijven, dat beseft men hier ook. "Maar ik zie het wel het potentieel hebben om de populariteit van snowboarden te evenaren."

GSTAAD PRAKTISCH

Gstaad is een bergdorp in Berner Oberland in Zwitserland. Het maakt deel uit van de gemeente Saanen (6850 inwoners). Gstaad ligt op 1050 meter hoogte.


ERNAARTOE

Met de auto is het vanaf Brussel 750 km rijden (circa acht uur) tot Gstaad. De dichtstbijzijnde luchthaven is Zürich. Brussels Airlines (www.brusselsairlines.be) vliegt dagelijks meerdere keren op Zürich. Vanuit de luchthaven spoor je in tweeënhalf uur naar Gstaad. Het is een landschappelijk erg mooie treinrit, met onder andere de Goldenpass panoramatrein (www.goldenpass.ch).


SNOW BIKE FESTIVAL

Het volgende Snow Bike Festival in Gstaad gaat door van 25 tot 28 januari 2018. Deelnemen kost 690 CHF. Fatbikes kun je huren in Gstaad. Je kunt ook een normale mountainbike overwegen met goede profielbanden. Info en inschrijven via www.snowbikefestival.com.


SNOWBIKEN

Op andere winterdagen mogen mountainbikers in Gstaad op alle geprepareerde wandelpistes in de regio fietsen. Een topgebied is Sparrenmoos in Zweisimmen. Het is een afgelegen hoogvlakte met golvende pistes en mooie panorama's. De afdaling naar de vallei is lang, gevarieerd en uitdagend.


MEER INFO

Alle info via www.gstaad.ch, de website van Gstaad Saanenland Tourismus.

Lees het volledige artikel in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.