Als tweedejaarsnieuweling is Thibau Nys aan een mooi seizoen bezig. Hij miste nog geen enkel podium en mocht al zevenmaal met de bloemen zwaaien. Vader Sven blijft er opvallend rustig bij: hij wil in de eerste plaats dat zijn zoon zich amuseert op de fiets.

Dat ook Thibau met een fiets uit de voeten kan, bleek al op jonge leeftijd. "Als kleutertje fietste ik van dag één zonder steunwieltjes naar de klas. De fiets is dus altijd al mijn grote passie geweest", vertelt hij. "Maar ik heb ook lang getennist. Zo maakte ik deel uit van het Be Gold-project. Het waren harde trainingen en uiteindelijk besliste ik om daarmee te kappen. Nauwelijks enkele dagen later was ik ingeschreven bij een wielerploeg."

De overstap werd een instant succes. Als tweedejaarsnieuweling heeft Thibau dit jaar nog geen enkel podium gemist en hij slaagde er bovendien in om zeven wedstrijden te winnen. Het voorlopige hoogtepunt van zijn nog prille carrière is zonder twijfel zijn Belgische titel begin dit jaar in Oostende. "Ook mijn eerste overwinning op de weg was speciaal, maar eigenlijk koester ik al mijn overwinningen", benadrukt hij. Dit jaar hoopt Thibau alvast de cross in zijn eigen Baal te winnen en hij droomt ervan zijn Belgische titel te verlengen. In Koksijde vindt hij alvast een parcours dat bij zijn mogelijkheden past, maar ook Dante Coremans kan daar zijn grote vermogen kwijt. "Mijn seizoen is echter nu al geslaagd. Het hoofddoel bestond erin om mijn kampioenentrui zoveel mogelijk te laten zien en dat is tot nu toe perfect gelukt."

Lees het volledige interview in het decembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.