Als Mega Toby kon hij het onmogelijke, maar ook in het echte leven maakt Louis Talpe (36) indruk met zijn fysieke prestaties. Acteren, presenteren en sinds kort ook nog eens triatlons afhaspelen: om dat alles te kunnen combineren, moet je wel in topconditie verkeren. Talpe is een competitiebeest, verzot op snelheid en cijfertjes.

Als de voordeur openzwaait en Louis Talpe ons met een stevige handdruk verwelkomt, valt ons oog meteen op de blitse Specialized die in het halletje klaarstaat. Het is de Tarmac die dezelfde exclusieve paintjob kreeg als de fiets waarmee Tom Boonen het WK van 2015 in Richmond betwistte: de fiets verandert als een kameleon van kleur, afhankelijk van de lichtinval. "Ik heb hem speciaal uit Australië laten overvliegen", knipoogt Talpe.

Het verraadt onmiddellijk hoe fanatiek de Vlaamse überbink met zijn sport bezig is. Het wekelijkse voetbalwedstrijdje met zijn vrienden is heilig, maar daarnaast is het al fietsen, lopen en zwemmen wat de klok slaat. Voeg die drie samen en je krijgt triatlon. In augustus nam Talpe voor de tweede keer deel aan de befaamde Ironman. In het Zweedse Kalmar finishte hij in 10 uur en 2 minuten. Een straffe prestatie die training vraagt. Véél training. Het gros van zijn vrije tijd slijt Talpe dan ook op zijn Specialized Tarmac of Specialized Venge. In zijn fietsengarage staat ook nog eens het tijdritmodel Shiv, zijn wapen voor de triatlons. Het maakt Talpes collectie tweewielers van hetzelfde kaliber als die van een doorwinterde wielerprof.

En zeggen dat de West-Vlaming zijn eerste koersje betwistte op een oud en zwaar stalen ros. "Dat was vijftien jaar geleden", herinnert Talpe zich. "Ik werd getriggerd om aan een lokale triatlon mee te doen. Zonder helm en op een fiets met voetklemmen rond de pedalen en shifters aan de onderbuis stond ik aan de start. Als je daar vandaag mee zou rijden, zou je een echte hipster zijn (lacht). Toen reed ik 1000 kilometer per jaar en dat was al veel. De laatste acht jaar van mijn leven ben ik fanatiek gaan fietsen en stelt dat aantal niets meer voor. Als je merkt dat je ergens aanleg voor hebt, blijf je het doen, hé."

Lopen, fietsen en voetballen deed hij al van jongs af aan. Sinds twee jaar werd zwemmen aan het lijstje toegevoegd en was de triatleet Louis Talpe geboren. Maar welke sport ligt hem het dichtst aan het hart? "Elke sport heeft zijn pro´s en contra´s", antwoordt Talpe. "Van lopen heb ik leren houden. Dat deed ik eerst echt niet graag. Door de multisporter die ik graag ben, is er ook zwemmen bijgekomen. Fietsen ten slotte is voor mij een sociale sport, maar het neemt de meeste tijd in beslag. Ik kijk er wel altijd het meest naar uit. Ik was initieel ook meer coureur voor ik triatleet werd. Koersen voor de kick van de snelheid, dat heb ik altijd graag gedaan."

Lees het volledige interview in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.