Onze interesse was meteen gewekt toen er een mailtje binnenkwam met de vraag om deel te nemen aan het pre-event van de Middle East Peace Tour. Dat is een zevendaagse rittenkoers voor wielertoeristen die voor het eerst zal plaatsvinden in 2019. Met enige argwaan stapten we gepakt en gezakt op het vliegtuig...

Het concept van de Middle East Peace Tour werd in het leven geroepen na een gesprek dat vier jaar geleden plaatsvond tussen de Oostenrijkse ex-prof Gerhard Schönbacher - tevens de sterke man achter de Crocodile Trophy en de Alpen Tour - en Ido Eindor, een internationale UCI-commissaris. De Amerikaan Geoffrey Hoguet stapte mee in het project en vulde het zakelijke en financiële plaatje aan. "Wie wil deelnemen komt niet enkel om te fietsen, maar ook uit nieuwsgierigheid", sprak Schönbacher. "We willen mensen aantrekken die achter vrede staan. Als we met een grote groep sportievelingen zijn die in vrede geloven, zal dat misschien wel hoop geven aan zij die geen hoop meer hebben."

NIEUWSGIERIGE BEVOLKING
Het rittenschema van dit pre-event, zeg maar de generale repetitie voor de Peace Tour, was een verkorte versie van het eigenlijke evenement. Een gedetailleerd verwachtingspatroon voor geïnteresseerde deelnemers schetsen is dus niet mogelijk, maar we kunnen wel een algemene indruk meegeven over fietsen in Jordanië en Israël.

Op 9 maart zal de Peace Tour aftrappen met een criterium van 30 kilometer in de Jordaanse hoofdstad Amman. Na een bustransfer van 200 kilometer door de woestijn volgt daags nadien de eerste rit in lijn met aankomst in Petra. Een gelijkaardige rit krijgen ook wij journalisten voor de wielen.

Lees de volledige reportage in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.