Hij scoorde in de voorbereiding op het crossseizoen een hattrick in de Ronde van Namen en werd nadien door zowat alle collega-veldrijders als dé revelatie van het veldritseizoen getipt. Tenminste, als je nog van een revelatie kunt spreken bij iemand die vorig seizoen al een vaste podiumklant was. Zelf houdt Laurens Sweeck (23) de voetjes op de grond.

Denk Mathieu van der Poel en Wout van Aert even weg uit veldritland en je komt in de eerste plaats bij Laurens Sweeck uit. De 23-jarige uit Schriek ontpopte zich vorig seizoen tot ´the best of the rest´ en wil die lijn deze winter maar wat graag doortrekken. Afgaande op zijn succesvolle zomer heeft de meest geblokte van de drie broers Sweeck ook een serieuze stap voorwaarts gezet. Getuige de drie ritten op rij die hij won in de Ronde van Namen, een hattrick die zelfs bij wegrenners erg zeldzaam is.

Toch denkt Sweeck in tegenstelling tot Wout van Aert en Mathieu van der Poel (nog) niet aan overstappen naar het wegpeloton. "Tijdens de zomer doe ik gewoon mijn best en laat ik niks liggen", aldus Sweeck. "Deze zomer was qua resultaten heel mooi, maar voor mij zijn die overwinningen enkel een teken dat ik goed bezig ben. Ik heb nog met niemand concreet over een overstap naar de weg gesproken. Veldrijden komt voorlopig nog op de eerste plaats."


OUDE MOUNTAINBIKELIEFDE ROEST NIET
Jouw goeie zomer liet zich ook merken bij de seizoensstart: je boekte nu al meer zeges dan vorig seizoen. Mag ik daaruit besluiten dat je tevreden bent over je start?
"Absoluut. Vorig seizoen was ik ook goed begonnen met een aantal podiumplekken, maar winnen zat er toen nog niet in. Een aantal zeges voor dit seizoen heb ik niet vooropgesteld. Ik ga proberen mijn seizoen van vorig jaar te evenaren. Toen heb ik heel vaak op het podium gestaan, won ik in Sint-Niklaas en was ik ook nog een aantal keer dicht bij de overwinning."

Je nam na vorig seizoen op een mountainbike ook deel aan de strandrace van Knokke. Heb je die uitstapjes nodig om de honger naar de crossfiets te blijven aanwakkeren?
"Niet speciaal, maar ik vind die dingen wel leuk om te doen. Hoewel ik voor die strandrace wel voelde dat het vat bijna op was na een lang seizoen. Ik had het echter nog nooit gedaan en wilde het graag eens proberen. Met een vijfde plaats viel het resultaat uiteindelijk reuze mee. Ik deed nog mee voor de sprint om de derde plek, maar toen had ik mijn beste kruit al verschoten."

Lees het volledige interview in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.