Elk bestemming in de bergen beweert in de zomer een paradijs voor mountainbikers te zijn. Maar er is meer nodig dan bergen en wat eeuwenoude paden om ons daarvan te overtuigen. In het Zwitserse Lenzerheide doen ze wat ze zeggen: bikers komen er vóór andere gasten en dat mogen ze gerust ook zo ervaren.

Er was een tijd waarin Lenzerheide in het gevlij van elk type vakantieganger wilde komen. "We waren een bestemming voor families en golfers, voor koppels en singles, voor bergwandelaars en dus ook mountainbikers," zegt Marlen Schwarz van de toeristische dienst. "Maar het resultaat was dat niemand Lenzerheide kende. In 2009 hebben we resoluut gekozen om ons als mountainbikebestemming te profileren. Wie in en buiten Zwitserland de naam Lenzerheide hoort vallen, moet meteen aan mountainbiken denken."

Men besefte dat dit meer inhoudt dan wat brochures aanpassen. "Alle toeristische partners werden bij het project betrokken. De hoteliers omdat zij een aanbod op maat van fietsers moesten ontwikkelen, de bergliften omdat we willen dat fietsen op alle liften meekunnen, de grondeigenaars omdat we bikers maximaal toegang willen bieden tot de omgeving", aldus Marlen. Het lukte om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en vandaag denkt iedereen die een beetje thuis is in de wereld van de noppenbanden bij de naam Lenzerheide aan mountainbiken. Daar is de UCI World Cup Mountainbike natuurlijk niet vreemd aan: de laatste drie jaar werd er telkens een manche in Lenzerheide gehouden. "Dat heeft ons enorm geholpen om op korte tijd faam te maken. Met de organisatie van de wereldkampioenschappen mountainbiken in 2018 zullen we het laatste puzzelstukje leggen."

IDEAAL IN HET VOOR- EN NAJAAR

Zo lang heeft het voor mij niet geduurd om naar Lenzerheide af te zakken. Wanneer ik mijn fiets heb ingeladen in de gondellift van de Rothornbahn, opent het landschap zich steeds breder voor me naarmate ik hoogte win. Ik zie een langgerekte vallei met twee niet al te steile flanken. Aan de overzijde ligt het bergstation Piz Scalottaz al in de sneeuw. Het is begin september, maar die sneeuw is enkele dagen geleden vers gevallen. "Dat is niet uitzonderlijk. Daarom kan het zijn dat een lift soms tijdelijk sluit. Maar binnen enkele dagen is die sneeuw weer gesmolten," zegt mijn gids Damien.

Lees de volledige reportage in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.