Meer dan duizend kilometer lang sleurde Julien Vermote aan de kop van het Tourpeloton. Hij deed dat in dienst van kopman Marcel Kittel, die daardoor maar liefst vijf etappezeges kon behalen. Die dienstbaarheid van Vermote is geen toeval, want de meesterknecht van het Quick-Step Floors Cycling Team linkt die graag aan zijn geloof.

Twee dagen voor hij afreisde naar het WK in het Noorse Bergen maakte Julien Vermote graag wat tijd voor een uitgebreid gesprek over zijn geloof. Na een babbel en een koffie op de Kortrijkse Grote Markt trekken we voor de fotoshoot naar het nabijgelegen Begijnhof - een uniek stukje werelderfgoed dat gesticht werd in de 13e eeuw - en de Sint-Maartenskerk. Uit gewoonte steekt Julien een offerkaars aan. "Ik doe dat wel vaker. Zeker niet om iets af te smeken, maar wel uit pure dankbaarheid."

THUIS BIJ PRIESTER GEERT

"Ik kom uit een katholiek nest en mijn ouders hebben me op een bewuste manier opgevoed. Ze hebben me echter nooit hun geloof opgedrongen. Het is altijd mijn eigen keuze geweest. Als jongere is het echt niet evident om gelovig te zijn, want de kerk is allesbehalve hip bij de jeugd", vertelt Julien Vermote die opgroeide in Stasegem en daar wekelijks naar de zondagsmis ging. Door zijn drukke agenda is het tegenwoordig moeilijker om dat te doen, maar hij probeert dan wel op een ander tijdstip een kerkelijke dienst bij te wonen. "Het is een moment van bezinning. Ik hou van de rust en de stilte in de kerk. Als wielrenner word je geleefd. Een kerkbezoek is het beste tegengif voor de drukte van de koers."

Lees het volledige interview in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.