De Mountainbike Special behandelt dit jaar zowel de nieuwste ?normale? mountainbikes als de elektrisch ondersteunde variant. Die is op korte termijn volwassen geworden. Net zoals bij onze standaard MTB?s vind je er hardtails en fully?s met veel of weinig veerweg. We konden met vijf e-MTB?s en vier gewone modellen op pad.

We konden er niet langer omheen: de e-MTB neemt intussen zo'n plaats in dat we het de hoogste tijd vonden om het landschap te schetsen en er enkele fietsen uit te kiezen voor een ruime test. Daarbij hadden we het geluk dat Haibike, Trek, Specialized, Wilier en Focus heel verschillende modellen kon leveren, met vier verschillende motoren van Shimano, Bosch, Yamaha en Brose. Zo heb je als consument meteen een idee van wat er allemaal te krijgen is. Wel beperkten we ons tot de gewone pedelecs, dus zonder de speed pedelecs die 45 kilometer per uur kunnen halen en onderworpen zijn aan een moeilijkere regelgeving. Dat is ook de reden waarom de Panasonic-motor als zowat enige van de grote merken ontbreekt. Die focust zich namelijk op die speed pedelecs.

DE VERSCHILLENDE MOTOREN

Het Bosch-systeem is lange tijd het populairste geweest. Bij mountainbikes is dat dan de Performance CX-uitvoering. Dat is een erg krachtige motor met mogelijkheden voor een geïntegreerde batterij, maar de motoreenheid zelf neemt nogal wat plaats in. Daardoor hebben andere merken als Brose, Yamaha en zeker Shimano, met de compacte Steps E8000, wat kunnen knabbelen aan dat marktaandeel. Over Shimano Steps en de nieuwe Continental-systemen heb je op de vorige pagina's alles al kunnen lezen, dus laten we de tests voor zichzelf spreken.

Bij aankoop zouden we aanraden dat je het door jou gekozen systeem altijd eerst grondig test, want de verschillen in karakteristieken lopen toch nogal uiteen. Daardoor kan een motor die de ene te bruut en luid vindt door de andere net als het leukst en agressiefst worden omschreven. Hou bovendien rekening met de batterijcapaciteit. Die situeert zich tegenwoordig vaak rond 500 Wh en daarmee kun je al een stevige tocht rijden, maar er zijn soms mogelijkheden tot uitbreiding. Denk dus realistisch na over jouw inzetbereik, want een nieuwe batterij aanschaffen is vaak een dure grap.

Lees het volledige hoofdstuk over de fietstests in de Mountainbike Special, apart verkrijgbaar of gratis bij het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.