Op de drempel van het nieuwe crossseizoen had beloftewereldkampioen Joris Nieuwenhuis eerst nog een ander groot doel en dat was het WK op de weg in Bergen. Net voor zijn afreis naar Noorwegen wou hij graag met ons nog eens de benen losgooien in de omgeving van Arnhem en de Nederlands-Duitse grens.

Vorig jaar heb je een serieuze stap vooruitgezet: naast het WK won je ook de Wereldbeker, inclusief vier manches en was je vaak outstanding.
"Ik heb vorig seizoen inderdaad de grote stap kunnen zetten. Het jaar ervoor had ik al wel eens kunnen proeven van een enkele overwinning, maar vorige winter waren het er ineens twaalf en op de belangrijke momenten stond ik er."

Wat zie je zelf als de reden van die grote sprong voorwaarts?
"Ik ben vorig jaar veel meer bevrijd gaan koersen. In het seizoen 2014-2015 werd ik als eerstejaarsbelofte vijfde op het WK veldrijden in Tabor en de eerste vier plus de zesde van dat WK werden het jaar nadien prof, dus lag in principe voor mij de weg open om de nieuwe sterke man te worden bij de beloften. Toen dat bij aanvang van het seizoen niet dadelijk lukte, begon ik enorm aan mezelf te twijfelen en was ik meer bezig met mijn tegenstanders en met mijn resultaat dan met de koers te lezen en zo reed ik een heel jaar verkrampt rond."

Hoe is dan de ommekeer gekomen?
"Op dat moment hadden wij in de ploeg Lobke Blom, die als stagiaire voor haar eindwerk sportpsychologie de ploeg begeleidde. Ze is de vriendin van LottoNL-Jumbo-renner Timo Roosen en weet dus wat een renner beweegt. Via diverse sessies heeft ze mij kunnen doen inzien dat ik op mezelf moest focussen en niet meer op de anderen. Ik moest leren me in de koers enkel bezig te houden met het parcours en mijn lichaam en niet meer om te kijken naar de anderen of te rekenen voor een resultaat. Zo ben ik veel meer bevrijd gaan koersen en mentaal sterker geworden, iets wat je vorig jaar van halfweg het seizoen hebt gezien in de resultaten."

Lees het volledige interview in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.