"Soms denk ik dat mensen vergeten hoe jong ik ben. Ik ben 22", zegt Mathieu van der Poel. "Ik hoef nog geen keuzes te maken. De focus ligt de komende maanden gewoon op het veld. Laat me maar crossen: ik kijk echt uit naar de start van het seizoen."

Je rijdt meer mountainbikewedstrijden, je verzamelt punten. Hoe concreet is die olympische droom in Tokio?
"Nog niet heel concreet. maar we denken er over na. Er liggen nog een paar pistes open: ofwel neig ik wat meer naar de weg vanaf 2019, ofwel meer naar het mountainbike. Kijk, na Nove Mesto, waar ik opeens achtste werd, zijn de plannen een beetje omgegooid. Als ik echt naar Tokio wil, moet er een uitgekiend plan zijn, niet van de hak op de tak zoals de voorbije weken, en moet ik de dingen gewoon beter plannen. Misschien stap ik wat later naar de weg, na Tokio 2020. De Spelen zijn toch uniek. Ik zou dat graag eens willen meemaken, maar rijd bij een ploeg en moet daar ook rekening mee houden. Als we dat mountainbiken beter plannen, kan ik echt meedoen voor de zege (overtuigd)."

Je kampt met een typisch fenomeen bij twintigers: keuzestress. Het is een luxeprobleem. Bij jou gaat het om de keuze tussen het veld, de weg en het mountainbike. Tokio is nog drie jaar ver. We gaan je de komende maanden steeds dezelfde vragen stellen: weet je nu al wat je gaat doen?
(schatert). "Jullie mogen me nog drie jaar dezelfde vragen stellen: ik weet zelf het antwoord nog niet. Wout (van Aert, red.) en ik winnen wel mooie koersen op de weg, maar ik denk dat veel mensen vergeten dat er bij ons nul komma nul procent druk is. Of we nu afstappen of de koers uitrijden: het maakt allemaal niet uit. Wij moeten presteren in de winter, in de cross. Als ik naar een wegploeg ga, zal het veel meer 'van moeten' zijn. Dat is heel andere instelling om een koers te starten. Ik moet me niet bewijzen, want ik ben crosser."

Over naar het veld. De voorbije twee jaren zag je je voorbereiding verstoord door knieproblemen. Vorig jaar won je bij je comeback meteen de Superprestige in Gieten. Nu heb je een zorgeloze zomer achter de rug. Rijd jij dan iedereen op een hoopje komende winter? Kun je nog verliezen?
(lacht) "Was het maar waar en zo simpel, maar natuurlijk zal ik nog wedstrijden verliezen. Ik weet goed genoeg dat het niet mogelijk is om alles te winnen. Maar ik geef toe dat ik de ideale voorbereiding achter de rug heb en het plezant is dat ik in augustus en september niet op de sofa heb moeten liggen met een gestrekt been, maar met de crossfiets kon rijden."

Lees het volledige interview in de Veldritgids (apart te koop of gratis bij het septembernummer) van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.