Alexander Kristoff (30) kroonde zich tot Europees kampioen in Denemarken begin augustus, een troostprijs na een zwak voorjaar en een moeilijke Tour de France. Wil hij de blauw-witte sterrentrui verruilen voor de regenboogtrui, dan zal hij uit een ander vaatje moeten tappen voor eigen volk. "Dat besef ik", klinkt het bij de sympathieke Noor.

Jouw Belgische wielercollega's waren een beetje ontgoocheld na de verkenning eind april. Ze hoopten op een omloop tussen de Amstel Gold Race en Ronde van Vlaanderen, maar het blijkt helemaal niet zo lastig.
(glimlacht) "Ik denk nochtans dat het geen gemakkelijk parcours is. Regende het tijdens de verkenning?"

Neen, maar het was wel koud.
"Wel, dat maakt een groot verschil. Dat mogen ze zeker niet onderschatten. Ik heb vorig jaar de omloop gereden in de regen tijdens de Tour des Fjords en het was zeker niet gemakkelijk. En natuurlijk zal veel afhangen van het peloton zelf: hoe zwaar maken zij de wedstrijd onderweg? Akkoord, de klim, Salmon Hill, is niet superzwaar. Ik schat dat je er 3:15, 3:30 over doet als je je 100 procent smijt, dus dat is niet zo lang. Maar vlak voor die klim ligt er ook nog een helling en dan is het zo'n 500 meter vlak naar de echte klim. Als je dat optelt, spreek je toch al gauw van een stevige inspanning van vijf minuten per ronde. Het is geen Amstel Gold Race, die koers is lastiger, maar het is nog steeds zwaar genoeg en ik denk dat jouw landgenoten er goed voor de dag zullen komen, zeker iemand als Greg Van Avermaet."

Na de klim is het nog zo'n tien kilometer naar de finish. Komt alles niet weer bij elkaar?
"Dat zou ik niet zomaar durven zeggen. Een late aanval kan gevaarlijk zijn, want na die klim volgt een vrij technische afdaling en dan heb je in de stad zelf nog heel wat bochten richting de aankomst. Het is niet gemakkelijk om iemand terug te pakken en een achtervolging georganiseerd te krijgen. Weet je, jullie Belgen noemen het gemakkelijk, maar dat is gewoon om jullie verantwoordelijkheid te verschuiven, maar ik weet het wel: jullie zijn wel degelijk favoriet (lacht)."

Lees het volledige interview in het septembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.