Geen Alpen, Pyreneeën of Vogezen. Cycling.be ging met enkele lezers een heuvelachtige rit uit de Ronde van Frankrijk verkennen in de minder bekende departementen Aveyron en Haute-Loire. Het werd een onderdompeling in de valleien en de hellingen van la France profonde voor misschien een van de meest verrassende etappes van de komende Tour.

Op zondag 16 juli fietsen de renners in de Tour de France van Laissac-Sévérac-l'Église naar Le Puy-en-Velay. De vijftiende etappe is 189,5 kilometer lang en telt vier hellingen waar bergpunten verdiend kunnen worden, waarvan twee van eerste categorie: de Montée de Naves d'Aubrac (8,9 km à 6,4%) en vooral de Col de Peyra Taillade (8,3 km à 7,4%) op dertig kilometer van de aankomst. In totaal worden er ruim drieduizend hoogtemeters overwonnen. Na deze rit wacht de renners een rustdag in Le Puy-en-Velay voor ze de finaleweek in de Alpen aanvatten.

OVERNACHTEN
La Grange de Monteillac is een camping in Sévérac l'Église, het dorp waar de etappe vertrekt. De groene en redelijk kleinschalige camping, met veel privacy, wordt uitgebaat door de familie Cantaloube, die ook eigenaar is. 's Avonds kun je er uitstekend eten (regionale keuken) in het restaurant, wat eerder uitzonderlijk is op een camping. Ook rijkelijk ontbijten is mogelijk. Wie niet zelf een tent of caravan meebrengt, kan een bungalowtent of een ruime en comfortabele chalet huren. Je kunt er ook fietsen huren. Alle info via www.la-grange-de-monteillac.com.
Hotel Bristol bevindt zich in het centrum van Le Puy-en-Velay, op wandelafstand van alle bezienswaardigheden. De kamers zijn netjes en vrij ruim. Het gerenoveerde pand heeft een aangename ontbijtzaal (verzorgd ontbijtbuffet) en een uitstekend restaurant. Ook een leuke bar. Groepen fietsers worden er met plezier ontvangen. Alle info via www.hotelbristol-lepuy.com.

VERVOER TER PLEKKE
Deltour Autocars is gespecialiseerd in de organisatie van fietsreizen voor groepen en individueel, in Frankrijk en daarbuiten. De zetel bevindt zich in Saint-Geniez-d'Olt, in de vallei van de Lot. Ze kunnen fietsreizen op maat samenstellen met fiets- en bagagevervoer. Eigenaar Bruno is zelf een fervent fietser en wielerliefhebber. Alle info via www.deltour-autocars.com.  

TIP!
Brasserie Le 14 vind je in de middeleeuwse wijk van Le Puy. Onder de gewelven van een oude kelder proef je er heerlijk bereide regionale gerechten met een eigentijdse toets en verrassende smaakcombinaties. Probeer zeker dé lekkernij van de regio: de groene linzen van Le Puy. Info via www.brasserie-le14.com.  

OOK VOOR NIET-FIETSERS
Rodez: aankomstplaats van de veertiende etappe met interessant Musée Soulages: ontdek er meer dan 100 werken van een van de invloedrijkste hedendaagse kunstenaars.
Vallei van de Lot: in de nog prille bovenloop liggen mooie stadjes verscholen, zoals Saint-Geniez-d'Olt. Aanvankelijk had dit stadje zich als vertrekplaats voor de Touretappe aangeboden, maar de smalle vallei maakte dit organisatorisch onmogelijk.
Plateau d'Aubrac: uitgestrekt en desolaat vulkanisch plateau (ca. 1300 m). Hier grazen de bekende Aubrac-koeien. Nasbinals: dorp met mooi bewaarde romaanse kerk.
Vallei van de Allier: diep ingesneden rivier met in de buurt van de Gorges de l'Allier heerlijk stille dorpen, zoals Saint-Arcons d'Allier en Prades. Polignac: in de finale zijn Saint-Vidal en vooral Polignac mooie bergdorpen met een stoere burcht op de top.
Le Puy-en-Velay: in deze rijke kunst- en bedevaartstad kun je makkelijk een dag vullen, met onder andere de romaanse kathedraal, het middeleeuws kwartier, het enorme standbeeld van de Notre-Dame de France en de Sint-Michielskapel op een steile rots.

ALGEMENE INFO
www.tourisme-occitanie.com
www.tourisme-aveyron.com  
www.auvergne-toerisme.nl

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle