Chris Froome stond al drie keer op het hoogste schavot van het podium van de Tour de France. De Keniase Brit wist dit jaar dan wel nog niet te juichen en reed misschien met iets minder flair en overtuiging rond in de Dauphiné, toch geldt hij als topfavoriet om zichzelf op te volgen.

"Het is gemakkelijker om met Donald Trump te spreken dan met Chris Froome", zo schreef een Nederlandse collega in een artikel tijdens de Dauphiné. De Brit spreekt vaker met de pedalen dan met de pers. Pas op, hij is een gentleman, zal de media te woord staan na elke koers - of die nu goed of slecht verliep - en is dan amper uit zijn lood te slaan, ook al krijgt hij lastige vragen. Maar one-on-one interviews met hem zijn zeldzaam - net zoals Peter Sagan wordt hij afgeschermd door zijn team. Net als bij de wereldkampioen slaagde dit magazine er na lang aandringen toch in om hem te strikken voor een exclusief gesprek. Waarvoor dank aan de Brit die ons na afloop zelfs nog een sms'je stuurde met de vraag of hij enkele exemplaren van het tijdschrift kon verkrijgen. Het antwoord is uiteraard ja: die magazines bezorgen we hem met veel plezier tijdens de Tour de France.

LA ROUTE SE PARTAGE

Chris, ik zag dat je in de Dauphiné rondfietste met een kleine button: 'La route se partage' staat erop. Waarvoor staat dat?
"Het is een boodschap die actueler dan ooit is. Het gaat uit van ASO (de organisator van onder meer de Dauphiné en Tour, red.) en de Franse overheid. Het staat iedere renner vrij om het te dragen en ik vind het een belangrijk aandachtspunt, zeker na wat me zelf overkomen is op de fiets enkele weken geleden. De weg is niet alleen van de autobestuurders, maar van alle gebruikers: we moeten die weg samen delen."

Lees het volledige interview in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.