Edward Theuns heeft er een bewogen jaar op zitten. Hij begon vorige zomer goed aan zijn eerste Tour, met twee vijfde plaatsen in massasprints, maar kwam zwaar ten val in de tijdrit en brak daarbij een ruggenwervel. Een pijnlijke en lange revalidatie volgde en gezien de omstandigheden reed de sympathieke Gentenaar een goed voorjaar.

We spraken Theuns tussen de Baloise Belgium Tour en de Dauphiné, waar hij zich graag wou testen voor de Tour. De Franse rittenkoers werd echter een desillusie: Edward kwam buiten tijd aan in de tweede rit nadat hij niet kon volgen op enkele hellingen. Niet normaal voor de renner van Trek-Segafredo, dus besloot hij zich later dit seizoen andere doelen te stellen.

DE VAL

Edward, het heeft vorig jaar niet veel gescheeld of jij had hier nu niet meer gezeten?
"Als ik terugkijk op hoe die valpartij is gebeurd, dan heb ik inderdaad heel veel geluk gehad. Ik had al een hele goeie eerst Tourhelft gereden en de tijdrit was voor mij als spurter dan ook niet zo belangrijk. Toch probeer je altijd nog een tijd tussen de mensen te rijden. In een van de afdalingen ging ik op een bepaald moment wel 80 of misschien wel 90 kilometer per uur toen ik ineens voelde dat ik de controle over m'n stuur begon te verliezen. Ik ben enorm beginnen remmen en toen ik voelde dat een val niet meer te vermijden was, heb ik mijn fiets naar de berm in de binnenbocht gestuurd. Ik reed toen misschien nog 40-45, maar de knal was enorm."

Lees het volledige interview in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.