Elke maand gaat cycling.be dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod. Deze maand: wonden verzorgen en trainingszones bepalen. Zit je zelf met fietsgerelateerde vragen? Stel ze hier!

Vraag: Tijdens mijn reis kwam ik ten val met de fiets. In de lokale apotheek hadden ze niet veel opties om mijn wonden te verzorgen. Ik kreeg een zalf (Bepanthen Plus) en de apotheker raadde me aan om de wonden op knieën, ellebogen, handen, pols en enkel zoveel mogelijk bloot te laten. Handig is dat niet, want je blijft altijd wel ergens haperen. Voor de wonde op mijn heup kreeg ik wel een extra pleister. Bestaan er efficiëntere oplossingen?

Antwoord Dokter Hans Talloen:
Een zware valpartij. Het is de ultieme nachtmerrie voor elke fietser. Gelukkig blijft de lichamelijke schade meestal beperkt tot wat schaafwonden. Alhoewel ze meestal onschuldig zijn, doe je er toch goed aan om die schaafwonden goed te verzorgen.

Het eerste wat je te doen staat, is de wonde grondig reinigen en ontsmetten. Dat moet gebeuren binnen de zes uur na de valpartij. Anders dreigt er besmettingsgevaar en zal het veel langer duren vooraleer de wonde helemaal genezen is. Een schaafwonde reinigen, is vaak een pijnlijke zaak. Door een verdovende spray te gebruiken, zal dit karweitje iets vlotter verlopen. De beste manier om de wonde te reinigen is door ze onder stromend kraantjeswater te houden. Blijft er nog vuil achter, dan kun je een borsteltje of een pincet gebruiken.

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.