Toen Johannes Sigmond in 2006 een artiestennaam zocht, viel de keuze op Blaudzun. Geïnspireerd door de Deense wielrenner Verner Blaudzun ("omdat die naam fascinerend klonk"), die in de jaren '70 een bescheiden carrière kende als degelijke tijdrijder.

Niet toevallig werd het een naam van een wielrenner: al sinds zijn jonge jaren beheerst de koers het leven van de Nederlandse singer-songwriter en dat is er met ouder worden niet op verminderd. We trokken met Sigmond naar zijn geliefkoosde trainingsparcours: de bijna 90 meter hoge Posbank bij Rheden, op de zuidelijke kant van natuurgebied de Veluwe. Vanaf dit uitkijkpunt heb je een schitterend zicht dat zelfs voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk is.

FIETSEN OP EN ROND DE POSBANK

De Posbank ligt midden in het Nationaal Park Veluwezoom, een natuurgebied van ruim 5100 hectare bos, heide en zandverstuivingen. Dat biedt quasi eindeloze fietsmogelijkheden. Met dank aan het knooppuntennetwerk kun je verschillende lussen vormen en zoveel kilometers maken als je maar wil. Er is ook het 'Rondje Posbank', een rit van 56 kilometer die door de heide en langs charmante dorpjes kronkelt. Dit rondje kun je het beste starten bij Veluwetransferium Posbank, Heuvenseweg 5a, Rheden, waar ruime parkeergelegenheid is.

Hoogtepunt van de rit is uiteraard de beklimming van de Posbank. Die toont een stukje Nederland dat voor velen waarschijnlijk ongekend is. Eerst rijd je door glooiende grashellingen en bos om op de top te eindigen in de heidevelden. Die kleuren in augustus en september overigens prachtig paars. Bij helder weer kun je boven op de Posbank meer dan twintig kilometer ver kijken.

Meer info over fietsroutes en knooppunten vind je op www.gelderseroutes.nl.

Lees het volledige interview in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.