"That's entertainment!", roept de speaker wanneer Peter Sagan het podium betreedt en het publiek animeert in de Ronde van Californië. Amerikanen zijn geen grote wielerkenners, maar de wereldkampioen is hen wel vertrouwd en ze juichen hun lieveling luidkeels toe. "Winnen is leuk, maar ik begrijp als geen ander dat je niet elke wedstrijd als eerste kunt finishen. Het publiek entertainen is voor mij ook van belang", aldus Sagan in een exclusief gesprek met dit magazine.

Poseren voor selfies, handtekeningen uitdelen, grappen en grollen: niets is Peter Sagan te veel in de Ronde van Californië. De wereldkampioen oogt relaxed, houdt duidelijk van de ontspannen Amerikaanse sfeer en bouwt verder op naar het tweede deel van het seizoen. We zien een andere Sagan dan de voorbije maanden, waar hij soms wat nors was in het verlies of verveeld tegen journalisten voor of na een wedstrijd. Alsof het hem allemaal wat te veel werd. Hij werd geleefd, was nog te weinig baas over zichzelf.

SHAKIRA EN GEORGE MICHAEL

We stappen in de wagen aan een hotel in Lake Tahoe, waar Sagan op dat moment al vijf dagen verblijft om zich voor te bereiden op de Ronde van Californië. Onze eerste vraag gaat over zijn voorjaar waar, behalve twee ritzeges in de Tirreno- Adriatico en de zege in Kuurne-Brussel-Kuurne, een grote klassieke zege uitbleef.

Sagan: "Ik vind niet dat ik een slecht voorjaar achter de rug heb. Soms gaat het goed in een koers, soms slaat het tegen. Is een tweede plaats slecht? Ik vind van niet. In Milaan-San Remo word ik tweede na een mooie koers en wint Michal Kwiatkowski. Dat hoort bij het leven en je kunt er nu niets meer aan veranderen. Maak ik daar een fout? Ik weet het niet. Voor mij is het ook belangrijk hoe je een koers rijdt. Ik heb spektakel geboden en dat is toch waar de fans van houden. In Parijs-Roubaix had ik pech, in de Ronde viel ik. What's done is done, er komen nog veel koersen aan."

Je zet je wel heel snel over een tweede plaats?

"Je kunt niet elke wedstrijd winnen. Mensen verwachten veel van mij, maar tweede worden is soms toch ook mooi? Als je alles hebt gegeven, kun je toch niet meer verlangen? Er zijn belangrijkere dingen in het leven dan koers. Het heeft geen zin om energie te verspillen aan dingen die achter je liggen."

Lees het volledige interview in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het HIER online via Blendle.