Een winterse fietsvakantie of -stage in het warme Zuiden is lang geen exclusiviteit meer voor profs of andere wedstrijdfietsers. Wij zijn geen van beiden en trokken naar het immer warme Gran Canaria.

We stellen ons mentaal in voor een klimtocht van 49 kilometer naar het hoogste punt van het eiland, op 1949 meter - want zo hoog is de Pico de las Nieves, waarnaar gids Bart Bonne van Free Motion, de plaatselijke fietsspeciaalzaak waar Thomas Cook mee samenwerkt, ons begeleidt. De klim is lang en stijgt erg onregelmatig. Het is zelden heel erg steil, soms zit er zelfs een strook dalen tussen. Vooral het begin door de Vallei van de Duizend Palmen is lastig, omdat je zonder opwarming meteen aan de bak kunt.

San Bortolomé is het laatste dorp, op nog twintig kilometer van de top. Veel eerder al verdween bijna alle autoverkeer. Hogerop kunnen we slechts terugvallen op twee bronnetjes. Gelukkig weet Bart ze liggen. "Dat water is heerlijk fris om te drinken. Beter dan kraantjeswater. Dat is hier immers ontzilt zeewater en dus niet drinkbaar." Bij de Roque Nublo is het plots druk - zeven auto's op de parking. De grillige rotsformaties kregen allerlei bijnamen en je kunt er doorheen wandelen. "Een typische zondagsuitstap voor de Canarios", zegt Bart. "Vaak combineren ze dat met een barbecue in de bossen van Llanos de Pez. Zo ontvluchten ze de hitte aan zee." Boven de 1500 meter fietsen we nu door sparrenwoud. Tot ook dat weer verdwijnt en we nog vier kilometer klimmen tot de top van de Pico de las Nieves. Daar openbaart zich een panorama over het volledige noordelijke deel van het eiland, met de hoofdstad Las Palmas. Wolkenslierten dwarrelen onder ons en helemaal aan de einder zien we boven een wolk zelfs de besneeuwde top van de Teide op Tenerife. "Dus toch sneeuw?", lachen we. En dan volgt een fantastische afdaling tot onze hoogtemeter bij de kust weer nul meter aanduidt.

KLEINE STELVIO

De volgende dag neemt Bart me via Mogan mee naar de Tauropas. Hij doopte hem zelf de 'Kleine Stelvio' en dat is niet overdreven: de weg slingert er over tien kilometer in enkele tientallen bochten het bergachtige binnenland in. Gisteren zagen we bijna geen auto, vandaag zijn het er nog minder. Op de top is het heet. Ik zie er het slingerend asfaltlint onder me naar de oceaan voeren. In de afdaling nemen we de siësta bij Casa Fernando aan het stuwmeer van Soria. In de typische dorpsbar kies ik de combinado van queso, jamon en papas met voor de Canarisch eilanden typische mojosaus. Het verse sapje erbij is geperst van vruchten die in de vallei gewoon aan de bomen groeien: mango, papaja, banaan en sinaasappel. Daarna volgt twintig kilometer dalen tegen 2 à 3%. Een fluitje van een cent? Nee, door de strakke zeewind is zelfs dat beuken. Bart zet zich op kop. Ik nestel me achter zijn brede torso en kruip er pas weer vanachter uit op de zeeboulevard van Maspalomas. Daar is het dringend tijd voor een duik in de oceaan.

"HIER FIETS JE TUSSEN PROFS"

"In de wintermaanden ontmoet je op Gran Canaria regelmatig profs. Tinkoff-Saxo komt hier sinds enkele jaren twee keer per jaar op stage. In november als teambuilding om de nieuwe jongens in de ploeg in te passen en de nieuwe fietsen in te rijden. Dan rijden die gasten nog rustig en kun je soms wel eens een eind meefietsen. In januari volgt er een echte stage. Voor het overige zie je hier in de winter vaak profs individueel trainen. Contador bijvoorbeeld. Maar ook Cancellara rijdt hier regelmatig vijf à zes uur achter een brommer - hij kocht een appartement op het eiland. Begin dit jaar ontmoette ik twee weken voor de voorjaarsklassiekers nog Andy Schleck. En in het jaar na zijn wereldtitel viel Hushovd ook regelmatig op in zijn regenboogtrui. Vorig jaar reden zelfs vier profs van Cannondale mee tijdens de wielertoeristenrit die fietsspeciaalzaak Free Motion organiseert. Free Motion verhuurt het merk immers en die profs waren toen net op stage, vandaar. Voor de wielertoeristen die toen op het eiland waren, was dat een buitenkans."

GRAN CANARIA PRAKTISCH

Onze zomermaanden zijn omwille van de hitte niet ideaal om te fietsen. Het fietsseizoen loopt er daarom van oktober tot en met april. Gran Canaria is dus een ideale bestemming om onze koudste maanden te ontvluchten en in ideale weersomstandigheden te fietsen of te trainen. Langs de kust zijn er enkele min of meer vlakke wegen. Rijd je het binnenland in, dan gaat het meteen flink omhoog. Je beschikt daarom best over een degelijke basisconditie en je moet van stevig klimwerk houden. Het wegdek is over het algemeen in uitstekende staat. In het binnenland rijdt er nauwelijks verkeer. Naast wegfietsen is Gran Canaria ook erg populair bij mountainbikers. De gps-bestanden van de routes die wij fietsten kun je hier en hier downloaden.

FIETSVAKANTIE THOMAS COOK SPORT

Sinds enkele jaren specialiseert Thomas Cook zich via Thomas Cook Sport ook als aanbieder van fietspakketreizen. De touroperator zorgt voor vlucht, hotel, huurfiets en een fietsprogramma met begeleiding. In Gran Canaria werkt de touroperator hiervoor samen met de plaatselijke fietsspeciaalzaak Free Motion, gelegen in het centrale Playa del Inglès. Deze topzaak verhuurt niet alleen nieuwe en uitstekend afgemonteerde fietsen van Cannondale, maar heeft ook ervaren gidsen die elke dag (uitgezonderd zondag) verschillende tochten (drie niveaus, 50 tot 105 km) door het binnenland begeleiden. Ook de Vlaamse gids Bart Bonne maakt deel uit van dit gidsenteam.

BOEKEN

Thomas Cook Airlines vliegt op woensdag, vrijdag en zaterdag naar Gran Canaria. Vlucht, hotel en transfer kun je boeken via je reisagent of via www.thomascooksport.be. Fietsers voegen een fietsarrangement en/of huurfiets aan hun boeking toe. Een fiets huur je vanaf 105 euro per week (Cannondale CAAD 105). Een vijfdaags begeleid fietsarrangement met Free Motion kun je boeken vanaf 65 euro per persoon. De meeste fietsers kiezen voor de weg, maar je kunt net zo goed een mountainbikearrangement boeken; of een combinatie van weg en MTB. Er zijn vier hotels in het aanbod van Thomas Cook die op wandelafstand van Free Motion liggen. Het fietsarrangement kun je boeken van november tot april.

Lees de volledige reisreportage in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

Extra's

Bookmark and Share