Elke maand gaat cycling.be dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komt aan bod. Deze keer: brandende voeten, trainen op hartslag en fietsen voor 50+'ers. Stuur vooral je eigen vragen door!

Ik heb een redelijke basisconditie, een perfect afgestelde fiets en dito schoenplaatjes. Verder heb ik steunzolen op maat. Toch krijg ik slapende tenen na één uur fietsen, slapende voeten na twee uur en na drie uur een voetzool die voelt alsof hij in brand staat. Hoe komt dat en wat kan ik eraan doen?

Brandende voeten zijn altijd te wijten aan een afknelling van de zenuwen. Daar zijn vijf mogelijke oorzaken voor:
- De schoenen zijn te smal en knellen om de voet. Daardoor worden bloedvaten en zenuwen afgekneld. Dat leidt dan weer tot een slapend en soms branderig gevoel aan de bal van de voet en soms ook aan de tenen. Pas dus zeker je schoenen voor je ze koopt en bestel ze niet online. Verzeker je er ook van dat je geen geknelde voeten krijgt als je bij koud weer dikkere sokken draagt.
- De schoenplaatjes staan niet op het breedste punt van de bal van je voet. De plaatjes vormen immers het enige contact tussen schoen en pedaal. Als ze op een klein oppervlak van de voet duwen, stijgt de druk. Om drukpijnen te vermijden, moeten ze met andere woorden op het breedste punt van de bal van de voet staan. Met een klein MTB-schoenplaatje (vb. SPD van Shimano) zal je dan ook sneller last krijgen dan met een breder plaatje (vb. SPD SL van Shimano).
- De bal van de voet is doorgezakt. Omdat die het contactpunt tussen voet en pedaal is, komt daar de druk op. Een doorgezakte voorvoet kun je verlichten met een juiste steunzool met metapad. Dat is een ondersteuning die de druk over de volledige voorvoet spreidt.
- De pedaalbeweging is niet efficiënt. Wielrenners die voornamelijk op de pedalen duwen en ze nauwelijks omhoogtrekken, oefenen meer druk uit op de bal van de voet. Eenbenige oefeningen op de rollen kunnen helpen om je voet aan de pedalen te leren trekken.
- In sommige gevallen is er een medische oorzaak. Hoger gelegen lichaamsstructuren kunnen aan de basis liggen van een zenuwafknelling en de daarbij horende tintelende of brandende voeten. In dat geval wordt een klinische test op vaatdoorbloeding en zenuwprikkeling aangeraden.

Lees het antwoord op de andere vragen in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!
Bookmark and Share