De crosswinter bij de vrouwen zou wel eens de meest beklijvende in jaren kunnen worden. Wordt het Marianne Vos en Katie Compton tegen de rest? Sluit Sanne Cant aan? En dan is er nog Ellen Van Loy. Zij blikt voor cycling.be vooruit op het nieuwe seizoen.

De 34-jarige opvoedster uit Herenthout stortte zich in 2009 op het veldrijden, rijdt sinds januari dit jaar voor Telenet-Fidea en verzamelde vorige winter tal van ereplaatsen.

Wat zijn de persoonlijke ambities voor de komende winter?
"Ik denk dat het moeilijk zal zijn om mijn zesde plaats op de UCI-ranking te behouden, maar ik ga er wel alles aan doen. Zoveel mogelijk goeie uitslagen rijden en geregeld punten pakken, dat is het plan. Opnieuw keihard opboksen tegen de grote toppers en profs. Simpel wordt het niet, want de Nederlandse Sanne Van Paassen maakt haar wederoptreden en ik ben er zeker van dat ook mijn ploeggenote Loes Sels een geduchte tegenstandster wordt."

Is het mogelijk om opnieuw een grote stap vooruit te zetten?
"Ik hoop dat het lukt. Misschien zal dat zich niet vertalen in resultaten, want het deelnemersveld is er niet zwakker op geworden, integendeel. Maar als ik, ongeacht de uitslagen, voel dat ik opnieuw progressie heb gemaakt, dan zal ik tevreden zijn. Het is pas mijn zesde jaar op de fiets, dus er is nog ruimte voor verbetering. Ik voel tijdens de trainingen dat ik nog sterker word."

Ben je iemand die trainingswaardes nauwlettend in de gaten houdt en analyseert?
"Niet superintensief, maar wel meer dan vroeger. Het is pas sinds vorig jaar dat ik met een hartslagmeter train en ik heb me ook een wattagemeter aangeschaft. Ik probeer nu mijn trainingen te baseren op hartslagzones en wattages. Ook op mijn voeding en de verhouding tussen trainen en rust probeer ik te letten. Bij Marianne Vos zal dat wel allemaal tot in de puntjes geregeld zijn, maar bij Ellen Van Loy is dat niet het geval (lacht)."

Over Vos gesproken, is zij samen met Compton ongenaakbaar?
"Ik denk het wel. Vos is een natuurtalent en van alle markten thuis. Zij is in alles al de beste en kan alleen haar eigen records verbreken. Ik hoop voor haar dat ze de drive kan blijven vinden, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Katie is op haar beurt verschrikkelijk sterk. Zij zal er zonder twijfel opnieuw staan. En reken ook maar Nikki Harris tot dat kransje absolute toppers. Als zij allemaal meedoen en ik rijd een vijfde plaats, dan heb ik een schitterende wedstrijd gereden en kan ik mezelf niets verwijten."

Lees het volledige interview in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!
Bookmark and Share