Cycling.be volgde exclusief een dag van hard labeur met coach Paul Van Den Bosch in Lichtaart waarbij Sven Nys en Sven Vanthourenhout de puntjes op de i zetten van een vlekkeloos verlopen voorbereiding.

Lichtaart is een beetje het centrum van de pretparken. Iedereen kent natuurlijk Bobbejaanland, dat jaarlijks tienduizenden families aantrekt, maar er is ook de Grote Heide. Het natuurgebied is door de jaren heen uitgegroeid tot dé speeltuin van onze veldrittop. Het was buurtbewoner Paul Van Den Bosch die er meer dan tien jaar geleden met Sven Nys voor het eerst kwam oefenen.

Op een zonnige woensdag in september wemelt het er nu van de veldrijders. Het lijkt wel de Tien om te Zien van de cyclocross. Op de parking verzamelt Christoph Roodhooft zijn BKCP-Powerplustroepen en even later komen we het geel-blauwe treintje van Telenet-Fidea tegen dat aangevoerd wordt door Bart Wellens. En ook de vrouwen kennen hier hun weg, want Ellen Van Loy en Sanne Cant (met een opvallende camera op de helm) malen individueel hun rondjes.

Sven Nys legt uit waarom dit het geliefkoosde terrein van alle veldrijders is. "Je vindt hier 80% van wat er in elke cyclocross hoort te zitten: technische stukken, explosieve hellingen en zandstroken. Alleen de langere hellingen ontbreken hier een beetje. De week voor bijvoorbeeld de Koppenbergcross ga ik wel eens in Langdorp trainen."

Boezemvriend en ploegmaat Sven Vanthourenhout heeft er geen probleem mee om regelmatig de 120 kilometer vanuit Sint-Joris (Beernem) te overbruggen om in Lichtaart te komen trainen. "Vroeger had ik ook een prachtig trainingsparcours in mijn achtertuin, maar door een oprukkende industriezone en een nieuwe wijk schiet daar niet veel meer van over. Ik kom hier graag, ook al omdat we elkaar motiveren. Als Sven erin slaagt om een zandheuvel naar boven te fietsen, dan wil ik dat absoluut ook kunnen."

DE PUT IN EN UIT

Na een korte opwarming trekken de twee Svennen naar 'de Put'. Voor zijn poulains heeft Paul Van Den Bosch een eerste stevige oefening in petto, want vandaag zal er gewerkt worden op weerstand en explosiviteit. Nadat hij eerst nog eens gepolst heeft of geen van beiden last heeft van de jetlag (ze zijn pas zaterdag teruggekeerd uit Las Vegas), legt de coach uit wat hij precies van hen verwacht: ze moeten vijfmaal een pittig rondje met twee beklimmingen uit de put doen en tussenin telkens drie minuten de benen losrijden. Met een stukje rood lint legt Paul de start- en eindstreep vast ...

Lees het volledige interview in het oktobernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

Bookmark and Share