Zondag wordt in het prachtige kader van het park van Laken de afsluitende manche van de Easykit CrossCup gehouden. Deze wedstrijd geldt tegelijk als Belgisch kampioenschap, wat het dubbel belang van dit toptreffen onderstreept.

Bij de mannen kleurde Soufiane Bouchikhi de vijf voorbije wedstrijden van de Easykit CrossCup met een overtuigend meesterschap. Bouchikhi is Europese klasse. De enige die hem de voorbije maanden het vuur aan de schenen had kunnen leggen was Isaac Kimeli. De atleet van OEH kende echter een wisselvallig seizoen en kon de Antwerpenaar nooit bedreigen. Of Kimeli zijn Belgische titel met succes zal kunnen verdedigen is dan ook zeer de vraag.

Kimeli is zelfs allerminst zeker van de tweede plaats in de eindstand van de Easykit CrossCup. De revelatie van het seizoen is naast Bouchikhi namelijk Robin Hendrix. Deze belofte heeft slechts vier punten achterstand op Kimeli en kan zondag mogelijk voor de verrassing zorgen. Ook Michael Somers liep een beresterk seizoen en mag nog podiumambities koesteren. Bij de -23 gaat de strijd tussen Simon Debognies en Dorian Boulvin.

Bij de vrouwen geen Louise Carton. De uittredende Belgische kampioene poogde in Rotselaar de competitie te hernemen maar was duidelijk nog niet volledig hersteld van haar enkelblessure. Meer nog, de Oostendse had veel last van de brace rond haar gewonde voet en verkiest in deze omstandigheden haar kansen niet te verdedigen. Een uitgelezen kans voor Imana Truyers en Sofie Van Accom om voor het hoogste podium en de driekleur te gaan. Truyers beheerste het seizoen maar moest in Rotselaar toch haar meerdere erkennen in Van Accom. De omloop in Laken zal er wel goed bij liggen maar hij is wel lastig door zijn hellingen. Een kolfje naar de hand van Truyers? Zondag kennen we het antwoord. Wel ligt voor haar de eindzege van de Easykit CrossCup voor het grijpen. Ze heeft namelijk negen punten voorsprong op Van Accom. De enige spelbreker in dit duel kan Nina Lauwaert zijn. Zij maakte indruk in de modder van Hannuit en was ook derde in Rotselaar.

Op de korte cross bij de mannen kan Jeroen D'Hoedt revanche nemen voor zijn tweede plaats in Rotselaar, waar Ali Hamdi hem te snel af was. Bij de vrouwen krijgen we dan weer een open strijd met Renée Eykens, Elise Vanderelst en Justine Tinck.

De stand in de Easykit CrossCup:

Mannen: 1. Soufiane Bouchikhi 84 punten; 2. Isaac Kimeli 61; 3. Robin Hendrix 57; 4. Michael Somers 53; 5. Dorian Boulvin 37; 6. Lander Tijtgat 37; Simon Debognies 36.

Vrouwen: 1. Imana Truyers 80 punten; 2. Sofie Van Accom 71; 3. Nina Lauwaert 64; 4. Hanna Vandebussche 53; 5. Hanna Verbruggen 47; 6. Vanessa Scaunet 40; 7. Lisa Rooms 36

Korte cross mannen: 1. Jeroen D'Hoedt 81 punten; 2. Ali Hamdi 67; 3. Sam Valgaeren 44; 4. Ismael Debjani 43; 5. Philip Cortvriendt 43; 6. Oussama Lonneux 41