Sofie Van Accom heeft voor het eerst een wedstrijd gewonnen in het kader van de Easykit CrossCup. De atlete uit Herentals versloeg het kruim van de Belgische veldloopsters op het snelle parcours van Rotselaar. Bij de mannen maakte Soufiane Bouchikhi er andermaal een one man show van.

Met belangstelling werd uitgekeken naar het wederoptreden van Louise Carton. De Oostendse die al ruim twee jaar het veldlopen bij de vrouwen domineert, trad na maanden blessureleed aan de voet terug aan in competitie. De verwachte strijd voor het podium kwam er echter niet. Carton die met een brace om de rechterenkel en op klassieke loopschoenen liep, bleek nog geen partij voor de meisjes die in de voorbije wedstrijden van de Easykit CrossCup een hoofdrol hadden opgeëist. Van bij de start voerden Imana Truyers en Sofie Van Accom een hoog tempo dat hun concurrenten de adem afsneed.

Voor Louise Carton, die geen risico's durfde te nemen door met spikes te lopen, bleek vooral de lange zandstrook langs het meer erg problematisch. Maar ook Nina Lauwaert, in de modder van Hannuit nog de beste Belgische en Stephanie Barnes hadden zich in het verschroeiende tempo van de twee koploopsters verslikt. Sofie Van Accom plaatste haar versnelling in de voorlaatste ronde. Ze nam een tiental meters, genoeg om Imana Truyers tot aan de finish achter zich te houden. Nina Lauwaert vervolledigde het podium, een ontgoochelde Louise Carton werd achtste, achter een aantal Britse meisjes.

De wedstrijd bij de mannen bracht minder spanning. Isaac Kimeli probeerde iedereen wel te verrassen met een blitzstart maar dat was zonder Soufiane Bouchikhi gerekend. De Antwerpenaar die voor Luik uitkomt, zette meteen de puntjes op de i, ging over de atleet van Halle en diepte ronde naar ronde zijn voorsprong op tot meer dan een halve minuut bij de aankomst.

Bouchikhi, die voor de gelegenheid zijn haar had laten blond verven, schitterde in de winterzon. Achter het Belgische duo probeerde de Brit Adam Hickey de schade te beperken. Hij zou derde worden, net voor Robin Hendrix, Dries Basemans en Michael Somers, een drietal dat mooie vooruitzichten biedt voor de toekomst en op het BK in Brussel beslist een rol van betekenis kan spelen.

Op de korte cross zegevierde Ali Hamdi voor het eerst in een rechtstreeks duel met Jeroen D'Hoedt. De Leuvenaar maakte het verschil in de laatste honderden meters. Voor D?Hoedt die licht gekwetst aan de start verscheen bleef het voornaamste dat hij zijn eindklassering kon veilig stellen.

Jeroen D'Hoedt: 'Beter niet gelopen'

Jeroen D'Hoedt sakkerde: "ik had hier eigenlijk niet mogen lopen. Donderdag stootte ik mijn knie bij een hordentraining. Ik had de voorbije dagen last aan mijn quadriceps maar besloot toch aan de start te komen. Het ontbrak me aan kracht om voluit te gaan. Dit doet niets af aan de verdienste van Ali Hamdi. Hij was vandaag gewoon de beste."

Louise Carton: 'Mislukte rentree'

"Dit was niet wat ik van mijn rentree verwachtte", erkende Louise Carton na haar achtste plaats. "Het draaide niet zoals verhoopt, ook al wist ik dat ik op dit snelle parcours geen kans maakte tegen deze meisjes die al maanden competitie in de benen hebben en was ik gehandicapt door niet met spikes te lopen. Maar toch, ik zat vandaag aan mijn limiet en kwam nooit in het stuk voor. Met amper veertien dagen voor het BK vrees ik dat ik die achterstand niet meer kan goedmaken."

Hanna Vandenbussche met klierkoorts

Geen Hanna Vandenbussche aan de start in Rotselaar. De atleten van AV Roeselare moest forfait geven wegens klierkoorts en zal er ook niet bijzijn op het Belgisch kampioenschap in Brussel over veertien dagen.

Sofie Van Accom: 'Heerlijke eerste zege'

En of Sofie Van Accom straalde! "Eindelijk is het me gelukt en boek ik mijn eerste zege in de CrossCup. Voorheen was de tegenstand altijd iets te sterk, maar vandaag wist ik dat ik een kans had op dit parcours dat op mijn maat gesneden is. Ik wilde er voluit voor gaan en zie, het is gelukt! De omloop van het BK in Brussel ligt me een stuk minder, helaas."

Imana Truyers: 'Hoopte op snelle koers'

"Ik wilde er een snelle koers van maken, om de concurrentie er van bij het begin af te lopen", zei Imana Truyers. Het lukte bijna, alleen Sofie bleef aanklampen. Zij was sneller in het bos en ik kon dan wel telkens weerwerk bieden in het zand. Bijna maakte ik op het eind het gat nog dicht. De eindzege in de Easykit CrossCup is nu binnen. Ik mik nu op het BK, met een heuvelachtig parcours dat mij ligt."

Isaac Kimeli: 'Niets te doen aan Bouchikhi'

"Ik ben niet ontevreden over mijn wedstrijd", zei Isaac Kimeli na de wedstrijd. "Ik vond me goed lopen. Van bij de start ging ik voluit maar tegen deze ontketende Bouchikhi had ik geen verhaal. Hij is gewoon te sterk voor ieder van ons."

Soufiane Bouchikhi: 'Mooie revanche'

"Vorig jaar verloor ik hier op de meet van Isaac Kimeli", herinnerde Soufiane Bouchikhi zich maar al te goed. "Vandaag wilde ik een en ander rechtzetten. Het is gelukt. In vergelijking met toen sta ik ook veel verder. Ik heb progressie gemaakt en kijk al uit naar het BK. Gewonnen spel heb ik zeker niet. Ik hou rekening met Isaac. Vandaag paste hij mijn tactiek toe door heel snel te starten maar ik kwam vrij makkelijk terug."

Koen Naert: 'Tussendoortje'

Zestiende, ver achter alle favorieten. Koen Naert haalde even de schouders op na de aankomst. "Een leuk tussendoortje na alle voorbije trainingen in functie van dat ene doel: de EK marathon. In afwachting wil ik op 24 maart een goede uitslag op de WK halve marathon in Valencia."

Uitslagen:

Vrouwen: 1. Sofie Van Accom, 6.200 m in 20.40; 2. Imana Truyers, 20.42; 3. Nina Lauwaert, 20.55; 4. Charlotte Christensen (GB) 21.05; 5. Katie Hewison (GB) 21.16; 6. Stephanie Barnes (GB) 21.22, 8. Louise Carton, 21.36

Mannen: 1. Soufiane Bouchikhi, 9.700 m in 27.34; 2. Isaac Kimeli 28.08; 3. Adam Hickey (GB) 28.16; 4. Robin Hendrix 28.44; 5. Dries Basemans 28.55, 6. Michael Somers 28.58

Korte cross: 1. Ali Hamdi, 2.700 m in 07.52; 2. Jeroen D'Hoedt 07.55; 3. Oussama Lonneux 08.08; 4. Pieter Claus 08.10; 5. Dorian Fintolini 08.13